Зима

Зима
Пролет

11 януари 2016 г.

До пръстовите отпечатъци опряхме

Цялата Мара втасала в здравеопазването, до въвеждането на пръстовите отпечатъци за лекарства опряхме.
 
След 20 години реформа секторът си е все така на никъде и все така някой се опитва да експериментира върху него. 

Нулевата приемственост в идеите за развитие се отразява най-вече именно на нивото на грижата за здравето и образованието.

Министър Петър Москов пое поста със заявката за сериозни промени. Част от тях действително бяха реализирани – двата нови закона показват опит за въвеждане на ред в системата. Пръстовите отпечатъци обаче идват прекалено. Хората нямат достъп до диагностик, който да им изпише лекарства, ама ако все пак намерят такъв, ще си взимат медикаментите само ако поставят пръст върху четеца.

Течовете и източването на системата действително трябва да спре, защото от това страдаме всички. Преди обаче да се затегне контролът за пациентите, е редно да им се осигури нивото на грижа, което заслужават. Традиционно в края на годината и в началото на новата от мрежата изчезват животоспасяващи лекарства, направленията се изчерпват. Спешната помощ прави изключение – тя като че ли си е в колапс целогодишно. 


Наскоро мои приятели претърпяха катастрофа. Слава богу, макар че беше тежка, те се отърваха леко. Закараха ги в спешното отделение на болницата в Търговище. „Любезна” докторка им обясни, че щом си движат крайниците, няма нужда да ги преглеждат или да им правят снимки. Всички те са надлежно здравноосигурени. 

Та ще ми се някой от министерството да им обясни, че е много наложително точно сега да се въведат пръстови отпечатъци за лекарства и прием в болница. 

Не можем обаче да обвиняваме само лекарите за отношението. Тези хора масово взимат мизерни заплати, работят в ужасни условия, при липса на достатъчно персонал и свръхнатоварване. От тази гледна точка е похвална инициативата на Москов да вдигне парите на лекарите и сестрите в Спешната помощ.

Но за пръстовите отпечатъци ми беше думата. Само преди няколко седмици в. „Монитор” писа за липсата на аптеки. Цели области нямат денонощна аптека, а по празниците – никакъв достъп до медикаменти. Интересно още колко ще оредеят те в малките населени места и в по-бедните региони, ако задължат фармацевтите да се сдобият с четец за пръстови отпечатъци?


Други пък сигурно просто ще откажат да работят със здравната каса, която и без друго им бави плащанията. Така обаче ще обрекат хиляди пациенти да пътуват километри, за да си осигурят необходимите медикаменти. Да не говорим, че с въвеждането на мярката всички търговци на лекарства ще трябва да станат администратори на лични данни. 

Затова, преди да мисли за пръстови отпечатъци, е добре министерството да помисли как да осигури записаното в конституцията право на здравеопазване на българските граждани. 

Нека преди да сложим четците в аптеките МЗ да реализира стратегията си за въвеждане на мобилни аптеки. Нека преди да натоварим системата с още бумащина да осигурим на лекарите по-добри условия и адекватно заплащане. 

След това нито пациентите, нито хората в бели престилки ще имат нещо против да сложат пръст на четеца.


Мария Папазова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар