Зима

Зима
Пролет

28 януари 2016 г.

Екатерина Захариева се ядоса на ВСС

"Разговорите на министъра на правосъдието с еврокомисарите подробно се описват в грами. Ако тази информация ви интересува, може да я обсъдим на заседанията на Висшия съдебен съвет."
 
 Правосъдният министър Екатерина Захариева се ядоса на членове на Висшия съдебен съвет, които са опитали да приемат решение тя да им докладва какво говори в Брюксел, съобщава "Правен свят".

"Разговорите на министъра на правосъдието с еврокомисарите подробно се описват в грами. Ако тази информация ви интересува, може да я обсъдим на заседанията на Висшия съдебен съвет."

Този коментар направи на днешното редовно заседание на съвета правосъдният министър. А причината - на заседание на комисия "Международна дейност" Милка Итова и Мария Кузманова искали министърът да им пише доклад какво говори в Брюксел.

Пред медиите Захариева добави, че информацията, която се изпраща на Европейската комисия, се събира от всички институции, които имат ангажименти по Механизма за сътрудничество и оценка.

Тя вметна, че вместо да се спекулира с тази тема, по-добре всяка институция да си състави план, в който да разпише какво ще предприеме по отношение на препоръките и да посочи срок за тяхното изпълнение. И обяви, че в петък за първи път се събира Съветът за съдебна реформа, който ще изготви план по препоръките на ЕК. Захариева допълни, че чака в най-кратък срок и плана на ВСС.

Самият ВСС в сряда не можа да приеме точка не само кога ще излезе със становище по доклада на ЕК, а и кога ще го обсъди въобще. Членовете отложиха за днес да гласуват кога темата ще влезе в дневния им ред.

На въпрос как ще коментира тезата на някои магистрати и членове на съвета, че докладът на Еврокомисията се пише по доноси на бившия правосъден министър, Екатерина Захариева заяви:

"Това е обида към самата Комисия и българските институции."

В отговор на въпрос дали ВСС трябва да възобнови проверката по "Яневагейт", правосъдният министър каза, че ВСС е приключил проверката си, сега се чака финалът на разследването на прокуратурата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар