Зима

Зима
Пролет

28 януари 2016 г.

Композиторът Митко Щерев празнува 70-годишен юбилей (видео)

"През последните години умишлено или не, за първи път постигнах пълно духовно равновесие"

Легендарният композитор и музикант Митко Щерев ще празнува 70-годишнината си. 

Запитан какво е чувството, когато човек има такъв юбилей, Митко Щерев отвръща:

„Преди няколко дни си зададох подобен въпрос. Запитах се наистина ли минаха толкова години? Макар и леко натъжен си казах: “Митко, на толкова си. Това е положението“. И после не знам защо се успокоих. Сигурно, защото през последните 10 години живях спокойно. По-точно, умишлено или не, за първи път постигнах пълно духовно равновесие.

Всъщност, при мен проблема никога не и бил в годините. Проблемът ми е в това, че през последните 20 години постоянно се питах кой съм всъщност и не можах да намеря точния отговор. През последните няколко години, обаче отбягвам да размишлявам на тази тема, защото винаги се връщам назад в миналото и стигам до задънена улица. Имам предвид, че от това, което бях 20 години, в момента нищо не е останало. Просто пред вас стои съвсем друг човек и това винаги ме е притеснявало“.

В момента Митко Щерев довършва новия албум на „Диана Експрес“ - „Пъзел“. „Надявам се до края на февруари да го запиша, а до края на март да зарадваме феновете на „Диана Експрес“ с издаването на два албума едновремено.

Както казах единият е „Пъзел“, а вторият е „10 златни хита – Диана Експрес“. През 2016 година ни предстоят поредица от концерти в България и чужбина, където ще представим и двата албума“, издаде още плановете си маестрото.

По повод юбилея, композиторът ще бъде почетен с два филма от БНТ. На 28 януари ще се излъчи документалната продукция за творчеството му „Знаци по пътя“, а на 30 януари зрителите ще могат да видят шедьовъра „Осъдени души“. Режисьор е Въло Радев, а главните роли са поверени на Ян Енглерт, Едит Солай, Мариана Димитрова, Руси Чанев, Силвия Рангелова. Филмът започва в 20,45 ч в събота по БНТ Свят.

Митко Щерев композитор, аранжор и пианист е роден на 28 януари 1946 г. в Ямбол.

Завършва музикалното училище в Пловдив - специалност фагот и Академия за музикално и танцово изкуство в същия град.

В средата на 1960-те год. започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров “Синьо-белите”.

В началото на 1970-те год. е ръководител на оркестър “Маковете”, който съпровожда Лили Иванова.

През 1974 г. М. Щерев създава група “Диана Експрес” и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея. Някои от най-големите им хитове са “Северина”, “Душа” и “Наследство”.

Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др., което го прави един от най-изтъкнатите композитори на попмузика у нас.

Митко Щерев се реализира като популярен композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: “Дубльорът”, “Осъдени души”, “По хълмовете на времето”, “Човек от народа”, “Адаптация”, “Комбина”, “La Donna E Mobile” и др. През 1996 г. Съюза на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието.

Съюзът на филмовите дейци в България му присъжда награда за музиката към филмите “Вик за помощ” и “Скъпа моя, скъпи мой” през 1986 г. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол.



Няма коментари:

Публикуване на коментар