Зима

Зима
Пролет

28 януари 2016 г.

Платформата "Градинария" - шанс за българските производители на плодове и зеленчуци

Слави Трифонов: Вече има няколко сделки с чужди търговци на български плодове и зеленчуци
 
 Националният съюз на градинарите в България организира първата по рода си среща на производителите на плодове и зеленчуци у нас с представители на веригите супермаркети и преработвателните предприятия. 

Целта на срещата е участниците на късите вериги на доставка да се убедят в полезността на електронния пазар „Градинария“ и да се увеличи доверието между тях.

Платформата е на шест месеца и за този период има много добро развитие и стана популярна сред производителите и търговците на пресни плодове и зеленчуци, каза в предаването „Преди всички“ по БНР Слави Трифонов – председател на УС на Съюза на градинарите у нас. 


Той допълни, че платформата е само за български производители, но търговците могат да бъдат и чужди:
 

"Вече има няколко сделки с чужди търговци на български плодове и зеленчуци. През последните години румънският пазар се оформи като най-близък за българските плодове и зеленчуци и ние много силно се надяваме през новия сезон да се активира още повече."

Председателят на браншовата организация Слави Трифонов подчерта, че за шестте месеца, откакто "Градинария" съществува, тя вече е доказала полезността си:
 

"Това е най-доброто време за тези срещи пред новият сезон. Най-големият проблем е, че нашият бизнес в много висока степен е на тъмно. Трябва да кажем, че от нашия сектор единствени засега настоявахме много и сме на път първи да осветлим нашият бизнес. Изискахме и голяма част от помощите, които получаваме срещу фактури и по този начин се надяваме да редуцираме силно контрабандния внос. Някой път сочните плодове и зеленчуци ги ядем след 30-ия ден. Това във всички случаи са третирани плодове и зеленчуци, така че ние ще настояваме пред веригите, както и досега сме го правили, за паритетни условия на договаряне."
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар