Зима

Зима
Пролет

8 януари 2016 г.

Ще вземем на босия обувките

Дали МОСВ е измислило как ще си събира парите
 
Да вземем на босия обувките – така изглежда идеята за въвеждане на глоба от 300 до 1000 лева за клошарите, които бъркат по кофите, за да събират вторични суровини. 

Интересно дали МОСВ е измислило как ще си събира парите. Става дума за хора, които масово нямат документи, ако все пак имат лична карта – отдавна няма как да бъдат намерени на посочения адрес.

Компетентните органи ще им напишат един акт, който ще отиде по предназначение – за вторични суровини. Няма нито какво да им се вземе на тези хора, нито как. В общи линии – нека действаме по старата максима – да създадем едно законче, пък като е врата в поле, който иска да минава по браздата. 

От Министерството на околната среда и водите представиха предложенията си за промени в Закона за управление на отпадъците. Част от тях безспорно са добри. Като например за окончателното изваждане на пунктовете за вторични суровини от кварталите. Досега само тези черни и цветни метали трябваше задължително да бъдат разположени само в индустриални зони. Сега и местата за връщане на хартия и стъкло ще бъдат махнати от трафопостовете. 

Факт е, че правилата за работа със скраб трябва да се затегнат. Все още по селата процъфтява кражбата на коли за предаване на вторични суровини. За да се подобри управлението на отпадъците обаче, първо трябва да се подобри културата на хората за собствените им отпадъци. От ведомството може би не е лошо да помислят в тази посока. 

У нас все още липсват навиците за разделно събиране на отпадъците и рециклиране. Минаха години от поставянето на жълтите, зелени и сини контейнери, но все още като че ли си предпочитаме големите метални кофи, в които просто можем да пуснем найлоновото пликче, в което е събрана цялата смет. Пред моя блок има и от двата вида – познайте коя кофа всеки ден прелива. Хората продължават да оставят празните стъклени бутилки до металните кофи за боклук или да използват контейнерите за разделно събиране на отпадъците за каквото намерят, включително и за клада. 

Имам съседи, които вярват, че ако си изхвърлят отпадъците през прозореца, те магически ще се пренесат на сметището сами. Други, които смятат, че им е под нивото да чистят след кучето си. И аз имам домашен любимец и да – не изглеждам много секси, докато му събирам изпражненията, ама го правя. 

В общи линии – отпадъците ще започнат да се управляват по-добре като ние лично започнем да си почистваме по-добре боклука. Пък ако и министерството помогне с някоя и друга промяна в закона. Ама от още една врата в полето няма нужда, мерси. 

Босите ще си останат боси, дори да се опитваме да им вземем цял склад с обувки. Хазната няма да стане по-пълна по този начин. Няма и улиците да станат по-чисти, а фирмите за скрап няма да станат по-редовни. Култура и спазване на правилата му е майката – двете всъщност са едно и също. 

Грешка е обаче да обвиняваме само институциите. Помислете си за това следващия път, когато се ядосате за преливащите кофи, в които си хвърляте батериите – които трябва да бъдат рециклирани.



Мария Папазова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар