Зима

Зима
Пролет

21 януари 2016 г.

Соня Найденова: Не се смятам за ”опраскана”

„Изпратеният SMS може би изразява един от механизмите на вземане на решения във ВСС“

Веднага след изненадващата вчерашна рокада се появиха коментари, че Найденова е "опраскана" - изразът, станал известен от скандалните записи от "Яневагейт" за съдебната система.

 
Соня Найденова бе отстранена като представляващ ВСС и сменена с Димитър Узнов, подозиран за оня SMS.
 

"Не се смятам за "опраскана", защото мисля, че аз съм това, което съм, с решенията, които взимам, с изборите, които правя и с мнението, което изразявам. Винаги съм смятала, че ангажиментът ми не само като представляващ, че работата в един колективен орган изисква всеки от членовете му трябва да постави първо интереса на институцията и да работи за този интерес", коментира днес Найденова пред bTV.

"Няма проблем със смяната, но истинските мотиви могат да разяснят само тези 12 членове на Висшия съдебен съвет, които вчера направиха това изненадващо предложение", каза тя.

"В израз на откритост е хубаво тези 12 души да публикуват своето предложение с мотивите, за да може всеки да ги прочете и да си направи своите изводи", добави Найденова.

Мотивите, обобщени в едно изречение, се свеждали най-общо до това, че конституционните промени ангажират ВСС в заложените в Конституцията срокове да реализира конституционните промени и съдебната реформа и това налага смяната на представляващия с друг.

Найденова подчерта, че именно тя е свикала извънредното заседание в понеделник, на което 9 от членовете на ВСС решиха да покажат разпечатките от мобилните си комуникации, за да докажат, че не са изпратили съобщението за председателя на ВКС до премиера. Те вече били отправили искане до главния секретар на ВСС, който да изиска информацията от мобилния оператор.

„Изпратеният SMS може би изразява един от механизмите на вземане на решения във ВСС“, добави Найденова, според която вчерашното решение потвърдило това. 

 Соня Найденова

Няма коментари:

Публикуване на коментар