Зима

Зима
Пролет

21 януари 2016 г.

Депутати кръстиха текст от нов закон "Добър ден, корупция"

Възложителят на обществена поръчка ще може да преценява дали кандидат, който е извършил нарушение или престъпление, може да бъде допуснат до участие в процедурата.

Това решиха днес депутатите при гласуването на второ четене на чл. 56 от изцяло новия Закон за обществените поръчки. 


Въпреки че текстът предизвика остър дебат, вицепремиерът Томислав Дончев, чийто екип е изготвил закона, не откликна на поканата на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт да присъства в пленарната зала, съобщава Dnevnik.bg.
 

Досега възложителят нямаше подобни правомощия, които опозицията в парламента определи за прехвърляне на съдебни и прокурорски функции върху администрацията.

Приетата новост, която в раздел "Доказване на надеждност", предвижда възложителят - най-често чиновници в институциите, да преценят дали степента на изброени в списък нарушения и престъпления и предоставени доказателства са достатъчни основания за допускането на даден кандидат.

Сред нарушенията и престъпленията са участие в организирана престъпна група, подкуп, престъпление против финансовата, данъчната или осигурителната система, включително изпиране на пари, престъпление против стопанството, престъпление против собствеността, престъпление, има задължения по смисъла на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към държавата и/или към община и аналогични задължения за данъци или вноски за социалното осигуряване съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията; видът и размерът на задълженията следва да са установени с влязъл в сила акт на компетентен орган или да са доказани от възложителя с подходящи средства.

При наличие на някое от изброените нарушения или престъпления кандидатът има право да представи доказателства, че е предприел мерки, които гарантират неговата надеждност, въпреки наличието на съответното основание за отстраняване. За тази цел участникът може да докаже, че е погасил задълженията си, включително начислените лихви и/или глоби или че те са разсрочени, отсрочени или обезпечени; е платил или е в процес на изплащане на дължимо обезщетение за всички вреди, настъпили в резултат от извършеното от него престъпление или нарушение; е изяснил изчерпателно фактите и обстоятелствата, като активно е съдействал на компетентните органи, и е изпълнил конкретни предписания, технически, организационни и кадрови мерки, чрез които да се предотвратят нови престъпления или нарушения.

След това възложителят преценява предприетите от кандидата или участника мерки, като отчита тежестта и конкретните обстоятелства, свързани с престъплението или нарушението. "В случай че предприетите от кандидата или участника мерки са достатъчни, за да се гарантира неговата надеждност, възложителят не следва да го отстрани от процедурата", предвижда новият Закон за обществените поръчки.

"Този член може да бъде наименуван "Добър ден, корупция". Това е наименованието му. При разглеждането му ясно ще проличи има ли воля това Народно събрание да се бори с корупцията или се приемат текстове, които поощряват корупцията", заяви депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

"Същият кандидат за невнесени данъци, осигуровки може да представи доказателство, че е почнал да ги внася на разсрочено плащане, което от възложителя може да се счита, че е точен и почтен участник", даде пример той. Според него това не е редно, защото няма да е вярно. "Този член казва на възложителя или чиновника: "Г-н чиновник, срещу съответното финансиране, финикийски знаци, може да ме направите участник". Това се нарича корупция. Какъв антикорупционен закон, като ти прокарваш корупцията в други закони. Със закони узаконяваме корупцията, а после ще приемаме антикорупционни закони", смята Димитър Байрактаров

"Създават се несвойствени функции на възложителя в чл. 56 - като съд и прокуратура. Дава му се възможност дали мерките, взети от кандидата, отчитайки тяхната тежест и обстоятелства, са достатъчни за участие в обществена поръчка", заяви от парламентарната трибуна депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който излезе в опозиция.

Според него, ако възложителят е директор на дирекция, трябва четейки приложените документи, сред които и такъв за влязла в сила присъда, да прецени дали взимайки някакви мерки потенциалният изпълнител ще си оправи този недъг. "Става въпрос за престъпления. Знаете, че при тежки престъпления не съдия, а съдебен състав преценява, а тук чиновникът преценява", уточни Караджов.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) аргументира предложението с философията на европейските директиви, които се транспонирали в новия закон. "Основанията вече се делят на задължителни и относителни", каза той и добави, че няма проблем да се остави на възложителя да прецени тежестта на престъпленията. След това даде пример, че някой кандидат за обществена поръчка може да бъде атакуван от недобросъвестен данъчен инспектор, който да му наложи акт. "Това означава ли, че докато кандидатът обжалва акта, да не може да участва в обществени поръчки", заяви Кирилов.

Гроздан Караджов отвърна, че директивите не са задължителни, а трябва да се транспонират спрямо националните особености и в интерес на страната.

Филип Попов от БСП също критикува текста, като заяви, че са преведени европейски термини, които не се срещат в нито един друг български закон. "В този текст се смесват понятия и термини. Не се държи сметка дали съвпадат тези термини с понятията в другото българско законодателство", каза той. И според него не може чиновници да получават функциите на съд и прокуратура. "Ходенето към банката също може да се смята за процес на плащане", каза още той.

"Кажете "Добър ден на Европа. Поздравете философията. Това са приети по надлежния ред европейски актове", отвърна на критиките Данаил Кирилов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар