Зима

Зима
Пролет

4 януари 2016 г.

Зимата пак изненада шофьорите

Пустият му сняг, как все така ни изненадва и ни сварва неподготвени. Бива ли такова нещо - да завали в началото на януари!
 
Десетки леки и товарни автомобили с летни гуми и без вериги аварираха по пътищата на страната след падналия първи сняг, като създадоха хаос и затрудниха и без това силно натоварения трафик след празниците. 

Синоптиците от най-малко десет дни тръбят, че в първите дни на новата 2016 г. се очакват първите снеговалежи и заледявания. Което за всеки нормален шофьор би трябвало да означава слагане на зимни гуми и привеждане на автомобила в готовност за сняг и поледици. 

Да, ама не. На българина най му е кеф да върви срещу предупрежденията и забраните, ей така, напук. „Айде, бе, тия от телевизията ще ми казват да си слагам зимните гуми! Какви са те, бе? Я навън какво слънце е напекло, 20 градуса. Ще ме лъжат те мене, че сняг ще вали”, ежат се водачите, мятат багажа и домочадието и отпрашват с летни гуми да празнуват на село при тъщата или в някое китно хотелче навръх Балкана. 

И точно когато трябва да тръгват обратно да се прибират – яяя... - изненада. Навън се белнало. „Ей, и тази година снегът ни изненада. Как можа да завали, едва до вчера беше 20 градуса, и люлякът беше цъфнал, че и теменужките и те. Пък сега сняг, а аз съм с летни гуми, че и веригите май не съм взел. Жена, вземи сипи там една кофа пепел от печката под гумите, че да не забуксувам, и се качвайте да видим как ще се приберем до града. Пък утре трябва да ходя да сменям гумите, а в сервиза ще е пълно с народ”, тюхка се главата на семейството.

Пустият му сняг, как все така ни изненадва и ни сварва неподготвени. Бива ли такова нещо - да завали в началото на януари! Ами да беше изчакал до Трифон Зарезан поне, пък тогава да вали. 


А сега виж какво стана, хората ще останат по пътищата с часове заради невъзможността колите да се движат в снега с изтърканите летни гуми и без вериги. За турските тирове изобщо не говоря. За тях такова понятие като зимни гуми изобщо не съществува. Те карат, като че ли са тръгнали не за Централна Европа, където през зимата най-нормалното нещо е да падне и да натрупа сняг, а все едно че отиват на сафари в Африка. 

И когато се преобърнат на пътя някъде из Хаинбоаз и блокират движението, следва едно чесане по главата, цъкане с език и повтаряне: „Вай, комшу, не олду (какво стана)?” 

Хайде, да речем, турските тираджии идват от юг, където може пък и да не са виждали сняг. Ама нашите водачи всяка година си го виждат и знаят какви преспи трупа. Преди години по време на пътуване в Южна Гърция падна сняг. Да речеш не много - 15-20 см. Гърците веднага обявиха бедствено положение, затвориха пътища и магистрали и стояхме блокирани в един микробус цяло денонощие. Оказа се, че там сняг не бил падал повече от половин век и хората изобщо не били подготвени за подобно „бедствие”. 

Ама у нас сняг си вали всяка година и синоптиците по телевизията си предупреждават, ама кой да ги слуша. Нашите водачи все се пишат ербап и си умират от кеф напролет да се хвалят на колегите си: „Пък аз спестих 300 лв., като не съм купувал тази година зимни гуми. Изкарах с летните и догодина мисля пак да го направя. Айде, бе, ще им купувам зимни гуми на тия кожодери, да си гледат работата!”

А когато закъсат насред пътя, вдигат олелия и изкарват цялата държава виновна за случилото се, защото пътят не бил почистен и опесъчен и никой не ги бил предупредил. Само своята вина не виждат.


Иван Първанов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар