Зима

Зима
Пролет

24 януари 2016 г.

Завръщане в миналото

Между клета България и бъдещето  стои една чистачка

И отново този ретрограден Меркурий. Запънал се е над небето на клета България като магаре на мост. Клето магаре. 


Тази инатлива и зла планета ни прецака и революцията, и реформата, и развитието, че и диетата ми прецаква непрекъснато. Аха да сваля кило-две, и той се облещи нощем в прозореца, изпращайки ми хипнотични вълни да отворя хладилника. Други пък по същата схема ги кара да пращат есемеси. Знаете как е.

Седиш си в бара “Двете каки” по малките часове, компанията отдавна е минала от It’s Alright на Леми Килмистър на “Водка с утеха” на Преслава, пиеш, плачеш, вадиш телефона
и ги почваш.

Първи е Бившия. Дето е толкова окончателно бивш, че даже в телефона си го записал като Бивш. Бършеш сълзи и сопол и пишеш: “Мислехме да те викаме, ма няма да те каним при двете каки!” Обаче заради силните хлипове пръстът се плъзга и отива при следващото Б. Бойко. (Не че искам да кажа, че Бойко може да е бивш. Ако Яне Янев чете тоя текст, за него пиша: Бойко ще пребъде! Въпросът е ние обаче дали ще оцелеем.)

Чете на сутринта Бойко и се почва една... Пуч във ВСС. Пуч срещу Москов. Пуч в ДПС. Пуч срещу Меркел. Пуч срещу Путин. Снежна буря. Цената на бензина пада. Борси се сриват. Китайският пазар умря. Студ. Бежанци. Дейвид Боуи и Леми си отидоха. Азис също (в смисъл, че не пее вече у нас). И за капак на всичко Самуил ослепя!

Паметникът на царя пред “Александър Невски” остана само с едно око. Другото загасна. И това ако не е знак... Жалко, че и баба Ванга е при Дейвид Боуи и Леми, та не може да ни каже какво означава.

Самуил ослепя и държавата се разклати.

Самуил ослепя и ваксините за деца свършиха. 


Самуил ослепя и ЕС започна да се разпада. 

Самуил ослепя и на мен ми се прецака диетата. 

Самуил и ретроградният Меркурий наведнъж. 

Чака ни голямо бедствие. Дано Бойко се справи!

Но ако погледнем назад към историята, след инфаркта на Самуил през 1014 година България удържа само още четири години. Наследникът му, Гавриил Радомир, става жертва на преврат, организиран от братовчед му Иван Владислав, който управлява от 1015 до 1018 година. Последният владетел на Първата българска държава е Пресиян II. При него пада и последната българска крепост. Това е и краят на Първата българска държава, като тя попада под византийско владичество, продължило до 1185 година. Така пише в Уикипедия. 


Сега заместете имената на царете с президентските кандидатури, а годините осъвременете и пророчеството е готово. Само Византия няма да е Византия този път. И Турция няма да е. И Германия също. Тия ни Бивши са окончателно бивши. А и си имат достатъчно бежанци на главата, за да се сдобиват с още една цяла нация от имигранти. Вътрешни и външни. Единствената причина да завладяваш опосканата България точно в този момент и с този политически елит, е да разсейваш собствените си крепостни. Цирк “Балкански” за всички, пък после никой няма да пита за цените в магазина.

Почему сме богати на суровини, а живеем в бедност?

При такъв въпрос винаги можеш да посочиш българските братушки и да кажеш – “Ма виж ги тях и радуйся”. Не че това ще вдигне отново цените на петрола, но все пак е отсрочка. Повече от отсрочка обаче не е. Едно време ни сочеха като троянския кон на Дядо Ивана. Ама като се гледам докъде я докарахме и без него, по-скоро сме троянското му магаре. Клето магаре. Запънало се е на моста между две сили, между две епохи и между два свята и ни насам-ни натам.

Песимистично звучи, а изход все пак има. Когато никой не знае накъде е пътят, да се обърнем към духовността. Във фейсбук група художници са на път да ни посочат изхода, дано и от Софийска община ги чуят. Групата “Публично изкуство в България” даде редица ценни насоки как да се избегне ослепяването на Самуил в бъдеще, което се случи заради навалелия върху главата му сняг, прекъснал достъпа на светлина до диодите. 


Та тези хора на духа, макар и под формата на шеги и закачки, откриха, че между клета България и светлото бъдеще стои просто една... чистачка за кола. Тя може да се монтира на главата на царя пред храма и когато вали сняг, просто да го разчиства. Така очите на Самуил ще ни озаряват, есемесите ще стигат до истинския си получател, Китай няма да помръдне, а Азис като нищо ще спретне едно концертче пред храма. Само общината да разреши и ще ни връхлети светлото бъдеще. 

Стига некой да не гепи чистачката, де.


Лола Монтескьо, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар