Зима

Зима
Пролет

21 януари 2016 г.

Цензура ли е да се забрани днес “Моята борба”?

Забраната би засегнала отпечатването дори на Библията и Корана, тъй като там "се съдържат пасажи, призоваващи към касапница"
 
Въпросът с преиздаването в Белгия на "Моята борба" на Адолф Хитлер предизвика остри спорове в партията "Реформаторско движение" (либерали), от чиито редици е премиерът Шарл Мишел, коментират местни медии.

Според различните мнения преиздаването на произведението трябва да се забрани, защото то насажда расова омраза, или да бъде разрешено, защото налагането на цензура е противно на либералните принципи.

Обсъждат се два законопроекта, като единият предвижда налагането на забрана, която би засегнала "десетки хиляди" творби.

Вторият законопроект разрешава преиздаването на книгата, но задължително с дълго предисловие, което да я постави в необходимия контекст. Сред прозвучалите мнения на реформаторите се открояват опасенията, че налагането на забрана за преиздаване ще доведе до широк политически и експертен дебат, в който образът на партията ще пострада.

Били са изразени становища, че забраната би засегнала отпечатването дори на Библията и Корана, тъй като там "се съдържат пасажи, призоваващи към касапница". 


По-рано този месец "Моята борба" бе преиздадена в Германия и първият тираж бързо се изчерпа. В Германия с преиздаването на книгата се занимава Институтът за съвременна история в Мюнхен.

 
Николай Желязков, Брюксел, БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар