Зима

Зима
Пролет

9 януари 2016 г.

Държавата на батковците

А борбата с корупцията? Там си е, просто не е точно борба. По-скоро приятелско здрависване...
 
Зимата на 2008 г. Последната година от управлението на Станишев и втората от членството на България в ЕС. 

Все още слабо известният Делян Пеевски е и.д. министър на бедствията, а снегът е изненадал цялата държавата. Непочистените пътища насочват вниманието към пътния фонд и скоро става ясно, че откакто Веселин Георгиев е назначен за негов директор, фирми, свързани с брат му, са сключили огромни договори за почистване и поддръжка на пътища. Наглият конфликт на интереси отеква чак в Брюксел. Еврофондовете, все още ненапълно пуснати, са спрени. Прокуратурата е принудена да започне разследване, а парламентът - да приеме закон за конфликт на интереси.

Зимата на 2016 г. Втората година от второто управление на Борисов. Непочистените от снега пътища отново са тема. Държавата току-що е дала на фирма на Пеевски да строи най-скъпата магистрала в българската история. Прокуратурата очаквано е катастрофирала с и без това воденото против волята й разследване срещу Веселин Георгиев, който е признат за невинен на две инстанции. Законът за конфликт на интереси е в сила, но на практика не работи (освен да регистрира безмълвно нарастващите бизнес интереси на един депутат). 


Това е така, защото комисията, която трябва да прилага закона, няма кворум  - парламентът отказва да попълни състава й, след като предишният председател трябваше да сдаде поста си. А трябваше да го сдаде, защото стана ясно, че е използвал правомощията си не както повелява законът, а съгласно директиви от партията, която го е назначила.

Осем години след скандала "Батко" и девет години след членството на България в ЕС единственото, което се е променило видимо, е имуществото на Пеевски. Институциите са пробити и превзети, Батковците са любимите партньори на държавата. 


А борбата с корупцията? Там си е, просто не е точно борба. По-скоро приятелско здрависване.

  Веселин Георгиев

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар