Зима

Зима
Пролет

18 януари 2016 г.

Симеон Дянков: Борисов не управлява, той просто ръководи кабинета

"Случаят с препратения есемес от премиерския телефон до Лозан Панов показва, че властите, които трябва да са независими една от друга, не са."

Това заяви бившия финансов министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия.
 

"Защо? Защото политическият преход в България не се осъществи. Същите хора, които водиха България преди 30 години, я водят и сега. Има и нови хора, и нови партии, но не е много по-различно, защото ние не успяхме да се освободим от политическия елит от комунизма и от бившата Държавна сигурност. Например г-н Местан", коментира Симеон Дянков. Според него ДПС е роля на ДС. Дянков твърди, че ДС управлява и сега.

"Борисов не управлява, той просто ръководи кабинета", добави Дянков.

"Едни хора от бившата ДС бяха за Русия, други - за Турция и се стигна до сегашния момент. Стигна се до борба в момент, в който и Русия, и Турция са със сравнително отслабени позиции в света", допълни той.

Според Симеон Дянков правителството е стабилно, защото част от ресорите - инфраструктурата и икономиката, вървят добре. "Но стабилност е различно от растеж", подчерта той.

"Да, миналата година имаше растеж, но главно заради еврофондовете. Тази година няма да има толкова пари от еврофондовете", каза Дянков.

"Тази стабилност може да ни успокоява само са известно време. И това време вече мина. От тук нататък остават същите въпроси, които са от последните 25 години", посочи той.

Той не очаква тази година предсрочни избори, защото няма реална алтернатива на ГЕРБ с ясна и различна от досегашните програма. И второ, заради това, че няма достатъчно икономика извън евросредствата.

Според Дянков с идването на нов икономически модел, ще дойде и новият политически модел.
 

Бившият финансов министър смята, че в момента сме по-назад, отколкото преди година по отношение на съдебната реформа. И не само, че я няма реформата, но и желанието за реформа вече го няма.

"Не мисля, че самият премиер се страхува от това да има реформа. Съпротивата идва от хората, които ще загубят позициите си, ако реформата се случи. Много от реформите не минаха именно заради тези зависимости.

Нищо голямо не се е случило и в енергетиката. Положението там ще е едва удържимо, защото продължават да се увеличават дефицитите в НЕК", коментира още Дянков.

Бившият министър разкритикува и здравната реформа. Според него в сектора са влезли 1, 2 млрд лева, а нищо не се е случило.

"Отпечатъците не са реформа, това ни връща назад, а данък „вредни храни" е вредна идея", посочи той.

Що се отнася до „данък уикенд" Дянков посочи, че може би излезе в неудобен момент и не се коментира по правилния начин. "Може би не му беше сега времето", допълни той.

"Няма икономическа реформа", подчерта Дянков. По думите му, това е липсващото министерство, ако утре се затрупа от преспи, никой няма да забележи, че не работи.

Според Дянков обаче ведомството, ръководено от Лукарски, няма да стои дълго затрупано, защото Лили Павлова е много активна.

Бившият финансов министър каза, че отделни министри, подкрепени от правителството, се опитват да направят реформи и похвали усилията на министрите Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Ивайло Московски, Ивелина Василева.

Симеон Дянков смята, че българският народ беше излъган по темата КТБ и има голямо забавяне в информацията по случая. По думите му от кризата с банката държавата е загубила около 4 милиарда, но реалните загуби са 6 - 6,5 милиарда лева, защото и бизнесът търпи загуби.

Симеон Дянков заяви, че бежанският поток е тема номер едно за Европа и ще остане така и тази година.

"За България за мен най-важната тема е демографията - къде отиват младите хора, и къде отива икономиката без тези млади хора", допълни той.

Бившият финансов министър работи в Лондон и Вашингтон. В момента е в България за представянето на новата си книга „След страната: Преходът в Източна Европа", в която дава отговор на въпроса "Кой е Кой"?


Няма коментари:

Публикуване на коментар