Зима

Зима
Пролет

18 януари 2016 г.

Николай Сотиров: Филмът „11А” е апотеоз на духовността и добродетелите

Яна Маринова: Като правиш добро, е много трудно и може да пострадаш
 
„Ужасно е, защото има дефицит на духовност и добродетели в българското училище”, така коментира пред bTV трагедията във Враца актьорът Николай Сотиров.

Яна Маринова допълни, че взаимоотношенията у хората стъпват на нездрава основа. Подобни трагедии се случват, „когато се имаш за повече от другия и смяташ, че ти е задължен. Искаш да имаш власт да го управляваш”.

Гостуването на актьорите бе свързано с новия български игрален филм, в който участват „11 А”. Идентични са проблемите в игралния дебют на Михаела Комитова, но все пак историята е по-ведра.

„Не се занимава със злободневните теми в дълбочина, а с малките всекидневни геройства, които всеки човек – родител, ученик и учител прави в живота”, коментира Яна.

Според нея е особено важно да се разбере, че когато човек иска да защити някого, винаги трябва да плати и неговата цена, да се нагърби и с неговите проблеми. „Като правиш добро, е много трудно и може да пострадаш”, обясни тя.

„Моите деца ги уча да вярват в Бог и на добродетели.”, сподели Ники Сотиров, чийто герой във филма е на учител по философия и будист.

Според актьора, „11А” е апотеоз на духовността и добродетелите. „Само с духовност и добродетели, и възпитания в такива, може да има един млад човек бъдеще в България”, каза той и коментира, че у персонажите във филма има вяра в доброто.

Сотиров каза, че само ден след убийството на 18-годишния Тодор, става свидетел на подобна случка, докато кара из столичните улици. Мислил е да се намеси, но е видял, че сблъсъкът е стигнал само до провеждане на разговор „по български за майката и Шекспир”.

Иначе като ученик в 11-и клас, Ники Сотиров е бил с дълги коси и почти изключен от училище, защото предпочитал да стои в театъра. Трудно му е било да се примири и със системата, но се е налагало, за да кандидатства във ВИТИЗ. Неговата класна му се е извинила години по-късно, влизайки в театъра, обяснявайки му че не е била права в техните взаимоотношения.

Яна Маринова, която във филма играе учителка по български език и литература, също си спомни ученическите години. „Влюбвах се, разлюбвах се...”

Яна Маринова в "11 А"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар