Зима

Зима
Пролет

24 януари 2016 г.

Милош Земан: ЕС ще бъде принуден да започне масова депортация на бежанци

Брюксел планира създаването на Европейска гранична и брегова охрана с численост 1500 души, която да противостои на миграционната вълна

"Европейският съюз ще бъде принуден да започне масова депортация на нелегални бежанци, тъй като кризата с мигрантите ще се засили", заяви чешкият президент Милош Земан.

Той обясни, че Европа не е създала механизъм за регулация на притока на хора и не е била готова да ги посрещне, въпреки че политици и експерти са предупреждавали за това. Поради тази причина, според президента, единственият изход от сложната ситуация ще бъде депортацията на т. нар. икономически мигранти и на хората, които разпространяват омраза. 

Земан смята, че Брюксел трябва да се договори с мюсюлманските страни за приема на бежанци, на които им е било отказано убежище и които не искат да се връщат в родината си. Една от тези държави би могла да бъде Алжир.

Милош Земан отново призова за засилване на контрола по границите на Шенген. Той също така е на мнение, че правителството в Прага трябва да се подготви за възможността за възстановяване на граничния контрол и спирането на бежанците преди да са влезли на територията на Чехия.

Брюксел планира създаването на Европейска гранична и брегова охрана с численост 1500 души, която да противостои на миграционната вълна. Лидерите на съюза трябва да одобрят подробностите по проекта на срещата си през юни.

"Напълно подкрепям идеята за Европейска гранична охрана", каза Земан пред чешката телевизия "Прима". Според него обаче е смешно тази служба да разполага само с 1 500 служители, тъй като трафикантите на мигранти са 20 пъти повече. 


"Ако всяка страна от ЕС изпрати по 500 войници за целта, тогава ще имаме 14 000 войници", предложи той.

Земан изтъкна, че задействането на Европейска гранична и брегова охрана ще отнеме шест месеца, през което време в съюза вече ще са пристигнали още половин милион мигранти. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар