Зима

Зима
Пролет

16 януари 2016 г.

Свръхдоза дисонанс

Ако Радан Кънев отиде по гащи в парламента, ще твърди, че не е вярно

Когнитивният дисонанс добива все повече популярност в българските политически среди. 


Уж засукан термин, пък във фейсбук е разпознаваем наравно с “морфичния резонанс” на Доган. По простата причина, че властта все по-често се изявява с изречения, в които се съдържат взаимно изключващи се твърдения и откровени глупости. Особено Радан Кънев, при него дисонансът е свръхдоза и не спира да резонира.

“Местан хвърли бомба - казва онзи ден лидерът на ДСБ. - Това, че той е вършил нередни неща, не значи, че трябва да се пренебрегват думите му.” В смисъл - не го гледайте какво прави, а го слушайте какво говори.

Покъртително изказване, и то по адрес на човека, приел с целувка извинението на комунистите за възродителния процес от името на българските турци. Същият, който направи възможна подмяната на парламентарния вот през 2013-а и подкрепи правителството “Орешарски”, назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, всичко, срещу което именно партията на Радан Кънев се бори уж със зъби и нокти. Но очевидно, когато резонира, демократичното мислене не знае граници.

Поначало интервютата на Кънев трябва да се следят с обострено внимание, след всяка дума е възможно да възникне несъответствие. При същата си поява в БНТ във вторник той се направи на неразбрал какво точно е имал предвид Бойко Борисов. Все едно ей сега, в този момент пада от Марс.

Премиерът се закани в типичния си непосредственохъшлашки стил: “Ще ги пратя да ходят да се молят при пауните.” Според Кънев ставало въпрос за някакъв зоопарк. Напълно безсмислена дезинформация, но показателна за характерните особености на този посочен от Иван Костов десен водач – не от друг, а от довереника му генерал Атанас Атанасов тръгна историята за пауните, които се разхождали из градините на сарая, какво точно не е разбрал? Прави се на ударен, за да избегне въпроса защо изобщо Борисов допуска, че Радан ще стигне до портите на Доган. Да не би вече да се е случвало?

Въобще цялата политическа линия на лидера на ДСБ озадачава със своите обратни завои и изсулвания. Дори на фона на натуралния ни министър-председател този ерудит не успява да блесне.

Първо се отметна като Станишев от категоричната си мъжка дума да не подкрепя кабинет с премиер Борисов. След това мънка и замазва, когато Лукарски се изпусна пред “24 часа”, че говоренето срещу ГЕРБ е било просто “трик” за вдигане на електората. Финално ДСБ се настаниха във властта заедно с Реформаторския блок като измръзала ръка в топла вълнена ръкавичка. Днес хора на Радан и компания са щастливо трудоустроени в държавната администрация на всички нива, макар и в опозиция, партията им продължава да дърпа конци в държавата, да лобира, да влияе.

Най-драстичната лъжа на Кънев беше, когато заяви, че ДСБ нямат сметки в КТБ. Все едно да е отишъл в парламента по гащи и да разправя, че не е вярно. Вече не ставаше въпрос за дисонанс и резонанс, чиста лъжа си беше.

Бившият ковчежник на партията Юлиян Войнов го разконспирира веднага и не беше опроверган: “ДСБ имат сметки в КТБ и Радан бе наясно с това. След 2013-а именно Радан Кънев, в качеството си на лидер на ДСБ, разписваше финансовите отчети.” Войнов разказа също, че шефът на партията до последно бил против закриването на сметката в банката на Цветан Василев, за да не загуби лихвата.

И през цялото време говорим за политик, който разполага с числом и словом петима народни представители, но се държи като избора на новото поколение.

Големият въпрос пред избирателя на следващия вот, който може да е предсрочен, може и да не е, но със сигурност ще го има, е – какъв е смисълът да се гласува за дисонанса и резонанса? За този отвратително досаден, безсмислен бъг в системата.

“Няма нищо по-страшно от това да поставиш на власт човек с лични проблеми”, е казал един известен човек, хвърлил много повече бомби от Местан, извършил несравнимо количество нередни неща. 


Редно ли е да се вслушваме в думите му, макар и да звучат логично, ако знаем, че ги е казал не друг, а самият Пабло Ескобар? Или става дума за някакъв зоопарк?
 

Диляна Ценова, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар