Зима

Зима
Пролет

16 януари 2016 г.

Сърбия купува ПВО от Русия

Белград е отправил заявка към Москва за покупка на система за противовъздушна отбрана.
 
Ако плановете на Сърбия за придобиването от Русия на система за ПВО и изтребители МИГ-29 се увенчаят с успех, полученото въоръжение ще възстанови баланса на Балканите, който може да бъде нарушен от плановете на Хърватия за покупка на оперативно-тактически ракети MGM-140 ATACMS от САЩ, пише руският „Коммерсантъ".

По данни на източници на изданието, Белград се е обърнал към Москва за придобиване на руска система за противовъздушна отбрана след като Хърватия е заявила намеренията си да достави от САЩ пускови установки с оперативно-тактически ракети MGM-140 ATACMS, способни да поразяват цели на разстояние до 300 километра. 


„Сръбските военни смятат, че появата на Балканите на такова оръжие ще измени баланса на силите в региона. Помощ от тези, които толкова активно ги канят в НАТО, сърбите не получават. И са принудени да се обърнат към нас", цитира „Комерсант" своя източник.

Сръбската заявка вече е постъпила в Руската федерация и специална комисия по военно-техническото сътрудничество на двете страни ще разглежда идеята до края на януари, съобщава вицепремиерът Дмитрий Рогозин. „Ние много внимателно ще разгледаме сръбските искания и по възможност ще ги удовлетворим", казва Рогозин.

По данни на „Коммерсантъ" сръбските военни основно се интересуват от системи за противовъздушна отбрана със среден и малък обсег - „Бук", „Тор" и „Панцир-С1". Що се касае до доставката на зенитно-ракетни комплекси С-300, за това още в Белград няма решение, тъй като сръбският военен бюджет не позволява такава покупка. Министерството на отбраната на Сърбия обаче е готово да попълни своя военен парк с няколко изтребителя от вида МИГ-29. В момента сърбите имат десет такива изтребителя МИГ-29 (включително и шестте, купени от Русия през 2013 г.). Те имат и единадесет МИГ-21, чийто ресурс ще бъде окончателно изчерпан през 2018 г. Сърбия притежава още няколко десетки изтребители от югославския модел бомбардировач J-22 Orao.

Ако Белград и Москва успеят да съгласуват детайлите около необходимата на сърбите система за противовъздушна отбрана и количеството самолети, то те ще бъдат доставени от тези, които Министерството на отбраната на Русия има в наличност. Като бъдат подложени на модернизация. Такъв вариант ще бъде най-бърз и най-евтин за Сърбия. Това ще позволи да се запази балансът на силите в региона, пише „Коммерсантъ".






ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар