Зима

Зима
Пролет

16 януари 2016 г.

Вълка, новият държавен приятел

Преди десет години сегашният премиер и тогава кмет на София Бойко Борисов в прав текст обяви, че не харесва работата на Румен Гайтански-Вълка и затова го гони от бизнеса с почистването на столицата.
 
Днес това старо знание е заличено и предстои Министерският съвет да одобри даването на държавно имущество и публична услуга на същия този Гайтански.

Сделката за концесията на малкото летище в Горна Оряховица не е от ранга на монопола при боклука на София. Но е показателна, че пропускливостта на управляващите е променена и бизнесмени с негативно досие в извършването на публични услуги отново са допустими за бизнес с държавата. 


И не само - правителството дори ги подкрепя. В случая компанията от портфейла на транспортния министър Ивайло Московски осигурява изисквания от кандидата опит, като самото "Летище Горна Оряховица" участва с 5% в консорциума концесионер.

Това е опасен прецедент, който отваря писта пред всяка компания с пари да участва в придобиването на разнообразни активи. Така се елиминира и една от основните цели на концесиите, а именно осигуряването на по-добър мениджмънт, който да развива въпросния бизнес.

В концесията изскача и друга опасна зависимост. Компанията на Гайтански отскоро има нов мениджър. Той пък до неотдавна е разпределял и контролирал еврофондовете към Министерството на околната среда, а именно оттам идва основният бизнес на кандидат-концесионера за десетки милиони левове. Този конфликт на интереси е забранен по закон и ще е тест дали държавното обвинение ще го забележи.

Иначе процедурата демонстрира добре познатите стари нрави на управлението. Концесионни състезания с по един участник. Липса на опит на кандидатите. Неизвестни бизнес планове. Добре познати победители. Процедури, забулени в мъгла до самия им финал, и то гарантирано от текстове на закона. 


Всичко това може и да е добре дошло за участващите, но не и за обществения интерес, който се извозва отново и отново.

Бизнесмени с негативно досие в извършването на публични услуги отново са допустими за бизнес с държавата


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар