Зима

Зима
Пролет

16 януари 2016 г.

Сейнт Мориц - алпийски лукс и ски традиции (галерия)

Сейнт Мориц е популярен с невероятно красивата си природа и свързаните с нея изключително благоприятни условия за спорт...

Питали ли сте се кое е това място, където може да срещнете едновременно знаменитости като Джордж Клуни, Кейт Мос, членовете на няколко кралски семейства и известни политици? 

Има такова място и то се намира в швейцарските Алпи – Сейнт Мориц. Малкото градче (наричано от местното население Санкт Мориц) се намира в долината Енгадин, в кантон Граубюнден, на брега на едноименното езеро. Разположен е на 1856 метра над морското равнище. Сейнт Мориц привлича висшата класа, холивудски знаменитости и кралски особи още от 1864 година.

Попитах местен жител, кое е това, с което Сейнт Мориц привлича толкова богати хора. „Тук всеки иска да демонстрира своята класа и да покаже материални възможности.Тук сигурно е единственото място в света, където можеш да се „смесиш" с аристократи и холивудски знаменитости" – отговори той.

За останалите, лишени от снобизъм хора, Сейнт Мориц е популярен с невероятно красивата си природа и свързаните с нея изключително благоприятни условия за спорт. Климатът е алпийски. Има студена и снежна зима и хладно лято. Слънчевите дни в годината са поне 322, което е изключително благоприятно за скиорите. Сейнт Мориц се приема за „люлката на модерните зимни спортове ".

Всичко започва през 1864 година, когато Johannes Badrutt кани британски туристи да карат ски и шейни в Сейнт Мориц и им предлага следната оферта – ако не са доволни от своето пребиваване в Сейнт Мориц, да не заплащат нищо за своя престой в хотел „Kulm". Сейнт Мориц е известен като един от най-скъпите ски курорти в целия свят. Тук са проведени две зимни олимпийски игри - през 1928 и през 1948 години.

Трите основни зони за ски около Сейнт Мориц са Corviglia, Corvatsch и Diavolezza. Благодарение на надморската си височина (над 2000 метра) всички писти имат отлични снежни условия. Тук има 36 „черни писти" и 136 „червени писти" (с дължина повече от 350 километра). Corviglia, на надморска височина 2486 метра е едно от най-красивите места за ски. Пистата е много стръмна и опитните скиори я ценят като много голямо предизвикателство за тях. Трасето минава по ледника Morteratsch. Посетителите в никакъв случай не трябва да пропускат тази невероятна гледка към ледника. През зимата в Corvatsch може да си направите преход със снегоход по маркирани пътеки високо над езерото. Всяка година в областта се провежда Engadine ски маратон. Първото ски училище е основано тук, в Сейнт Мориц, през 1929 г. Днес можете да се запишете на уроци по ски или сноуборд (Sfr70 на ден) в Schweizer Skischule.

Всяка година върху замръзналото едноименно езеро на Сейнт Мориц се провежда престижният Snow Polo World Cup St. Moritz. Това е първият такъв турнир в света и се смята за най-престижния. Световната купа се провежда ежегодно от 1985 година с изключение на 2012 г., когато времето е било необичайно топло и тънкият лед на повърхността на езерото е бил опасен за хората и за конете.

Ако сте в Сейнт Мориц на 1 март ще станете свидетели на фестивала Chalandamarz, свързан с древната езическа традиция да се „гони зимата" и да се събуди доброто настроение на пролетта. На този ден момчетата на всяко село обикалят и плашат злите духове на зимата, като използват стари хлопки, звънци и много песни.

Сейнт Мориц е много популярна дестинация дори и след като ски сезонът е свършил (през лятото, края на пролетта и началото на есента). Извън ски сезона туристите се наслаждават на типичните за пейзажа на Швейцария куклени къщи (като излезли от картички), на невероятно красивата природа на Алпите, на термалната вода, екологичните походи в планината, колоезденето. Сейнт Мориц е любима дестинация и за ветроходците. Всяка година тук се провежда St. Moritz Match Race на едноименното езеро.

И все пак да не забравяме, че градът изглежда „като един милион долара". Може да разгледате (тук думата „разгледате" е най-подходяща) бутиците на най-големите имена от висшата мода по Via Serlas. Внимавайте да не се шокирате от свръхвисоките цени на стоките там. Обслужването в тези бутици е персонално и много специално (започва обикновено с чаша шампанско).

Най-богатите посетители на Сейнт Мориц могат да се насладят на черен хайвер и трюфели по всяко време, дори високо в планината. Тук има 34 планински ресторанта. La Marmite в Corviglia има репутация на един от най-скъпите и най-добрите високопланински гурме ресторанти в Алпите. Почитателите на гурме кухнята могат да опитат крем-супа от омари, месо от благороден елен в хрупкава билкова коричка, телешко карпачо с трюфели Робеспиер или пържена риба тон със соево-чили сос и картофи с уасаби.

Най-старият ресторант в Сейнт Мориц се намира в Chesa Veglia, датираща от 1658 година. В момента в Chesa Veglia има общо 3 ресторанта и 2 бара. Там ще ви предложат първокласно обслужване и изискани специалитети, ще ви третират като кралски особи. Не пропускайте да се насладите на местни специалитети като Bündner Gerstensuppe (кремообразна супа от ечемик) и медальони от еленско месо със Spätzli (вид юфка). Цените са много високи.Там дори най-обикновена доматена супа ще ви струва повече от 20 франка.

Сейнт Мориц е известен със своите регионални деликатеси, които са по джоба и на не толкова богатите му посетители. Обезателно опитайте шунка и други колбаси, направени от еленско месо. Много популярно е сушеното говеждо месо Bündnerfleisch. Да не пропуснете световноизвестните швейцарски сирена, раклет, направен от едноименното сирене и, разбира се, фондю.

Между разходките сред природата и хапването в добрите ресторанти може да посетите Segantini Museum, където са показани картините на Giovanni Segantini (1858-1899).

Не пропускайте и Engadiner Museum, където ще видите много археологически находки. В града се провежда и Международен фестивал на културата RESONANZEN.

Ако разполагате с достатъчно време и вече сте разгледали забележителностите на Сейнт Мориц, добър вариант е да посетите околните села и местности като например езерата Silvaplauna и Silsersee. Езерото Silvaplauna е особено популярно сред яхтсмените и сърфистите. Немският философ Фридрих Ницше е живял в едно от местните села цели 7 години. На 5 километра от Сейнт Мориц, на 1797 метра надморска височина се намира селцето Samedan. Препоръчвам ви да го посетите през лятото.

Там се намира най-високото европейско летище. Летището е съвсем малко и има само една писта за кацане. Използва се преди всичко от частните самолети и хеликоптери на най-богатите хора в света. Много добра идея за прекарване на свободно време в Самедан е да си направите пикник. Излизайки извън очертанията на селото, по пътя към красивите места за пикник в гората, ще минете покрай невероятно чисти езера и няколко „щастливи" крави.

Местата за пикник са специално обособени, има места за палене на огън, дървени маси и пейки, кошчета за боклук. Може да си опечете характерните вурстчета и картофи, да си наберете горски ягоди и да се порадвате на яркозелената растителност. В никакъв случай не забравяйте да си вземете топло яке, защото тук и през лятото е студено. Дори и през август има пуснато парно в обществените сгради в селото.

За да посетите Сейнт Мориц, може да пътувате със самолет до Цюрих и оттам да хванете влак до курортното градче. Влакове от Цюрих за Сейнт Мориц има на всеки 30 минути, като трябва да смените влака в град Chur (оттам има удобна връзка за Сейнт Мориц).

Ако искате да отседнете в хотел в Сейнт Мориц дори само за една вечер е нужно да разполагате поне с няколкостотин лева. Това е цената на стая за една вечер плюс закуска в най-евтините хотели там.

Добра идея за подарък на близък приятел от Сейнт Мориц е многофункционално швейцарско ножче или хубав часовник, ако разполагате с достатъчно голяма сума, разбира се. Като се прибирате към България, не забравяйте да си донесете и от прочутите швейцарски шоколади.




Spisanie.to

Няма коментари:

Публикуване на коментар