Зима

Зима
Пролет

16 януари 2016 г.

Европейският съюз е близо до разпад

"Времето, когато Европа изглеждаше стабилна и предсказуема, изтече и сега ситуацията на континента все повече прилича на Средновековието."
 
Това пише Робърт Д. Каплан в The Wall Street Journal.

"До 2009 г., когато в Евросъюза започна кризата с дълговете, политическите и икономическите контури на Европа изглеждаха достатъчно ясни. Двата блока от годините на Студената война се смениха с интеграция, липса на реални граници и единна валута", отбелязва изданието.
 

"Сега става ясно, че проваляйки опитите за създаване на единно и цялостно пространство, Европа се връща към времената на държавите, защитаващи своите отделни интереси", пише Каплан.
 

"Политиката на Евросъюза с неговата централизация и дистанционна бюрокрация не само не можа да осъществи идеята за унитарна Европа, но накрая доведе до масово недоволство на гражданите и увеличи националистическите настроения.
 

Географските бариери, обкръжаващи Европа и успешно функциониращи в следвоенния период, повече не помагат и милиони мигранти от цяла Северна Африка, от Алжир до Либия, наводниха континента в търсене на по-добър живот", отбелязва Wall Street Journal.
 

"Историята изигра на Европа лоша шега: в продължение на много години тя имаше възможност да живее в благополучие и да развива високи идеали за универсалните права на човека, включително правото на убежище в Европа, само благодарение на това, че в периферията господстваха репресивни режими, държащи гражданите под твърд контрол вътре в държавите.
 

Сега, когато ЕС е близо до разпад, той се превръща в някакво подобие на късната Римска империя: многонационална конфигурация, влачила жалко съществуване до самото си разпадане", заключава авторът на публикацията.




ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар