Зима

Зима
Пролет

25 януари 2016 г.

Марселу Ребелу де Соуза е новият президент на Португалия

Соуза ще стане седмият държавен глава на Португалия след "революцията на карамфилите" през април 1974 г.
 
Консерваторът Марселу Ребелу де Соуза е избран за президент на Португалия още на първия тур на състоялите се вчера избори с 52 на сто от гласовете, което означава, че няма да има балотаж, предадоха световните агенции.

Според предварителните резултати при преброени почти всички бюлетини, основният му конкурент - бившият ректор на Лисабонския университет Антониу Сампаю да Новоа, участващ във вота като независим ляв кандидат, събира около 23 на сто. Той вече призна поражението си.

Трета е неговата съперница в левоцентристкия лагер, евродепутатката Мариза Матиаш, кандидатка на Левия блок - лява радикална партия, близка до гръцката Сириза и испанската Подемос. Тя получава 10 процента от гласовете.

Едва половината избиратели излязоха да гласуват на вчерашните президентски избори, което все пак е малко повече от предишните през 2011 г. В надпреварата за висшия държавен пост участваха 10 кандидати.

Соуза ще стане седмият държавен глава на Португалия след "революцията на карамфилите" през април 1974 г., която доведе до приемането на нова конституция през 1976 г. и до формирането на първото конституционно правителство на страната след диктатурата на Салазар.

Сегашният държавен глава, 76-годишният консерватор Анибал Каваку Силва, е на висшия държавен пост от 2006 г. и не може да се кандидатира повече, защото изкара вече два мандата. Новоизбраният държавен глава ще встъпи в длъжност през март т.г.

Избирането на 57-годишния Ребелу де Соуза ще помогне за поддържане на политическия баланс в страната след парламентарните избори през октомври м.г., отбелязали завой наляво, посочва Ройтерс.

Той обеща в предизборната си кампания да гради консенсус като президент, от което страната сигурно ще се нуждае, тъй като на власт след парламентарните избори дойде нестабилно левоцентристко правителство начело с лидера на социалистите Антониу Коща, което зависи от подкрепата в парламента на крайнолеви партии. Този кабинет обеща да сложи край на програмата за строги икономии и съкращения на бюджетния дефицит, за която страната е поела ангажимент пред ЕС.

Победата на кандидата на Социалдемократическата партия, консерватора Марселу Ребелу де Соуза, няма да бъде приятна новина за социалистическия премиер Антониу Коща. В предизборните си изявления Соуза твърде уклончиво коментираше възможните си бъдещи отношения с левия премиер.

Много политически анализатори не очакват лявото правителство да изкара пълния 4-годишен мандат, което засилва ролята на новия президент като посредник между политическите сили. Левите партии изразиха опасения, че новият президент ще се опита да върне страната към непопулярната дясна икономическа политика на строги икономии, въпреки помирителните му изявления по време на предизборната кампания.

Макар и до голяма степен само с церемониална роля, президентът има пълномощия да разпусне парламента след шест месеца от встъпването в длъжност на депутатите и да насрочи нови избори. Соуза обаче вече се изказа срещу провеждането на парламентарни избори на всеки шест месеца.

Марселу Ребелу де Соуза

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2016/01/25/marselu-rebelu-de-souza-noviiat-prezident-na-portugaliia.290698
Марселу Ребелу де Соуза

Няма коментари:

Публикуване на коментар