Зима

Зима
Пролет

27 януари 2016 г.

ГЕРБ и РБ поставиха в шах съдебната система

Ако членовете на ВСС се съобразят с искането на управляващите и подадат колективна оставка, новият орган ще трябва да бъде избран по старите правила
 
С искането за саморазпускане на Висшия съдебен съвет ГЕРБ и Реформаторският блок са поставили в шах цялата съдебна система – това се разбра от мненията на експерти по право, които коментираха позициите на коалиционните партньори в предаването на БНТ1 „Референдум“.

Юристите разтълкуваха ситуацията по следния начин – ако членовете на ВСС се съобразят с искането на управляващите и подадат колективна оставка, новият орган ще трябва да бъде избран по старите правила. Причината – промените в Конституцията още не са транспонирани в Закона за съдебната власт и останалите нормативни актове, които регламентират правосъдната реформа. Част от нея е разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, които ще заседават и в Пленум.

В предаването участваха Весислава Иванова от Съюза на съдиите, Евгени Иванов от Асоциацията на прокурорите, бившата депутатка и настоящ преподавател в НБУ Екатерина Михайлова, Атанас Семов, навремето кандидат за президент от РЗС, журналистите Слави Ангелов и Светослав Терзиев.

„ВСС не се справя със своите функции. Но няма никакъв смисъл сега да се избира нов, защото това ще стане по старите правила. До март, когато ще се приемат поправките в ЗСВ, няма смисъл да се пристъпва към сформиране на нов орган“, обясни Весислава Иванова.

„Ако ВСС спре да работи, това няма да помогне за администрирането на съдебната система. Не зная какво значи терминът Висш съдебен съвет в оставка. Той има много задължения в управлението на съдебната система. Ако депутатите искаха той да се разпусне, нямаше да запишат в предходните и заключителни разпоредби в промените на Конституцията, че Съветът трябва да доизкара мандата си. В момента няма механизъм, по който да изберем следващ ВСС. Няма правила в ЗСВ, а само предходни заключителни разпоредби в Конституцията“, разясни Евгени Иванов.

Екатерина Михайлова каза, че репутацията на ВСС в момента е толкова лоша, че професионалистите и съдиите с добро име не искат да се кандидатират за негови членове.

Атанас Семов обяви, че има информация, че на утрешното редовно заседание на ВСС поне четирима души от него ще подадат оставки, като не пожела да назове конкретни имена.

На живо в предаването бе включен депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който е член на правната комисия в парламента и председателства временната комисия за промени в Конституцията.

„Напоследък имаше много скандали във ВСС и доверието на обществото се изчерпа. Очакването беше след промените на Конституция членовете на Съвета да се съсредоточат върху корекциите в ЗСВ и да си вършат работата“, каза Лазаров. Той увери, че позицията на ГЕРБ няма нищо общо с утрешното обявяване на заключенията от мониторинговия доклад на Европейската комисия.

„Нашата декларация е политическа, що се касае за саморазпускането. Тя задава много ясна времева рамка за важни законодателни промени, които трябва да станат заради корекциите в Конституцията“, обясни народният представител.

Попитан какво ще стане, ако само част от членовете на ВСС подадат оставки, Лазаров не даде конкретен отговор и препоръча да се изчака.

 63.4 процента от участниците в експресното проучване на "Алфа Рисърч", направено по време на предаването, заявяват, че не вярват в провеждане на ефективна съдебна реформа.

67 на сто подкрепят позицията на ГЕРБ и РБ за саморазпускане на ВСС. 22.5 процента са "против", а останалите 10.5% нямат мнение.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар