Зима

Зима
Пролет

23 януари 2016 г.

Седмични наброски

Сняг и студ. Това са двете думи, които най-точно описват обстановката в България за последната седмица...
 
Снегът и студът обхванаха в ледена прегръдка цяла България, а новината за поредните нови задръствания в столицата, заради строителството на метрото, почти отчаяха софиянци. 

Същевременно президентът се отчете за четвъртата година, начело на държавата, а народът отново изтрещя с поредица от криминални събития, които ни показаха, че можем да копаем и дъното като общество. 

И така – време е за това, което ни направи впечатление през отминаващата си седмица.

Сняг и студ. Това са двете думи, които най-точно описват обстановката в България за последната седмица. Температурите подгониха минус 20 градуса, а снежната покривка си стоеше все така сериозна. Но зима е, няма как иначе. А едно време какви зими имаше... сигурно ще каже баба ви. 


Е, може и да е имало едно време и по-люти, но в последните години свикнахме на по-меки зими. Затова е добре да ви дадем няколко ценни съвета за оцеляване в снежния ад. И така – четете и изпълнявайте.

Първо – обявете код "червено". Това значи, че времето навън е потенциално изключително опасно и вие трябва да се подготвите подобаващо с домашно червено вино и червено месо, може и с луканки. Разбира се – по добре стойте на масата и не излизайте навън. Така няма опасност да ви затрупа снегът, а най-много вие да паднете под масата.

Второ – ограничете посещенията на неприятни "елементи" у вас. Хора като инкасаторката за водата, шефа ви, класната на сина ви и тъщата (свекървата) може да ви вдигнат кръвното, което е крайно неприемливо в тези трудни зимни условия.

Трето – ако се налага да пътувате някъде с кола, заредете с повече гориво, течност за чистачки, антифриз, евентуално вериги и... за всеки случай тубичка с червено вино. Че не се знае докъде ще са стигнали парите за почистване с тая винетка от само 97 лева. Така че знайте – червеното вино може да ви спаси живота в дни с червен код. И ако ви намерят в затрупана от снега кола с бутилка вино в ръка, винаги може да се оправдаете, че е карало детето, ама е отишло да си прави снежен човек някъде навън.

Четвърто – помолете шефа си, ако е възможно, да работите от къщи. Естествено, той ще ви отговори, че няма начин, но вие го сломете с железния аргумент, че дори българските футболисти, които са доказани мъжкари, все още не играят мачове в този студ навън. Играят де, но са на лагери в по-топлите страни. А на шефа ви няма да му стисне да отвори офис за 2 месеца в някоя по-топла страна, нали?

Пето – ако все пак ви се наложи да излезете в този студ, при това без кола, облечете се здраво – шал, шапка, ръкавици, качулка, бял потник и наполеонки от казармата. Освен това си вземете духалка за трамвая (тролея), защото обикновено там температурите са по-ниски дори от тези навън. Носете си и моркови – може да ви потрябват за снежен човек, а и са богати на витамини и може да похапнете, докато чакате замръзнали на спирката. Друго и да не е, хрупането ви поне ще дразни чакащите граждани до вас, което все пак е малка радост в този тежък мразовит момент.

Шесто – не излизайте по заведения през студените нощи, а си пийте и яжте скромно у дома. Така хем няма опасност да замръзнете някъде навън в студа, хем ще спестите пари, които да вложите в... сметката ви за ток или парно. Е, сигурно последното няма да е чак толкова приятно, но какво да правим – зима е! Въпрос на приоритети.

Седмо – мислете позитивно. Това със сигурност е най-студеното време в годината, а може би това е последният толкова голям студ за зимата! Започва да се мръква все по-късно, пролетта ей я къде е – иде, иде! (Ха, дано!) Ако обичате снега, мислете за планината и ски пистите, а ако мразите зимата – мислете, че лятото идва, а с него и мечтаната почивка на море. Е, парите ви може и да не стигнат за мечтаната почивка, ама все някой басейн или вир в реката ще се намери и за вас. Поне, за да измиете колата без пари в него.

И осмо – не забравяйте, че в България отдавна има само 2 сезона – Ебаси жегата и Ебаси студа. И в който и да сме в момента, тайничко ще си мечтаем за другия, нали?

И докато цялата страна се бори със студа и снега, от началото на тази седмица софиянци наред с това се борят и с новите тапи, заради строежа на третия лъч на метрото. Е, истинската борба на практика все още не е почнала, но е важно хората да се предупредени официално. Но както се казва – трай бабо за хубост.

Лошото е, че ремонтите този път ще скрият и Попа, който е едно от най-обичаните места за срещи. Но пък от друга страна това ще даде шанс на софиянци да си харесат някое ново място за срещи. Например сега е на мода съдебната реформа – значи лъвчетата на съдебната палата са едно добро такова място. Друга добра идея е пред гвардейците на президентството – хем приятно място, хем тази година президентски избори ще има – така по-лесно ще свикнат хората.

И когато третият лъч на метрото стане готов, цената на билетчето за градския транспорт вече със сигурност няма да е същото. Всъщност още от тази седмица се понесоха слухове, че през април ще бъде взето решение за цената му, след като от Центъра за градска мобилност предложиха билетчето за градския транспорт в София да поскъпне до 1,50 лв. Успокоението е, че май промяна в цените не се предвижда за електронния билет и картите за градския транспорт. Или с две думи – може би се мъчат да ни накарат да пътуваме с карти. Остава да видим какво ни готвят в Общината, където вероятно ще пробват да мине същия номер, както с винетките – пробват ни за 1,50, за да спрат на вариант около 1,20 лева. И да добавят вечната разправия с нелюбезната контрола. Хайде вадете ги – карти и билети за проверка!




Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар