Зима

Зима
Пролет

18 януари 2016 г.

Румяна Ченалова: Кучето е заровено в осъждането на Цветанов

"Много колеги и хора ми казват – браво, бори се, но аз се чудя, след като знам колко много колеги знаят всички тези неща, защо мълчат..."

В интервю за телевизия BiT, в предаването на Сашо Диков „Просто Диков“, Румяна Ченалова заяви, че прокуратурата много лесно може да направи проверка, ако иска, и да установи само в рамките на една седмица чия е къщата за 1,5 млн евро, купена от премиера Бойко Борисов на близка нему жена, както заявява в изтеклия запис Владимира Янева. 

„Няма толкова българи в Испания, които да имат толкова скъпи имоти и това може лесно да бъде установено“, каза още Ченалова.

Румяна Ченалова коментира, че прокуратурата не си е направила труда да направи проверка по изнесеното в записите, въпреки че Владимира Янева подробно и хронологично описва събитията в записите, по дати и дни. 


„Най-елементарното е да се поиска справка от Вайбър дали е имало комуникация между тези лица. Информацията се пази в рамките на три години. Би трябвало да се разпитат членове на ВСС, които са участвали на среща с главния прокурор. Обяснението, че записите били „манипулирани“ е несъстоятелно, защото тази експертиза не е представена на Етичната комисия и на ВСС, а когато се говори за проверка тази експертиза трябва да се предостави на членовете на ВСС, тук не става дума за секретна информация… 

Манипулирането може да бъде тълкувано в различен смисъл. Това може да бъде имитация на глас, но може да бъде и изрязване на отделни части от разговори… Аз съм работила по наказателно право и като адвокат, и като прокурор, и като съдия, и трябва да ви кажа, че в СРС на хартиен носител никога не са предавани изцяло разговорите, самите служби също поднасят само части от разговор, т.е. и самите служби манипулират в този смисъл. Защо не се прави гласова експертиза по досъдебното производство?!“, каза Ченалова.
 

Според нея разследването върви формално, а следователят, който я вика за разпити, и задава въпроси, които изобщо нямат отношение за изясняване на истината по записите.
Ченалова отрече с категоричност изявленията на Бойко Борисов, че го била търсила многократно и настоятелно: „Абсолютно невярно е това, че съм го търсила многократно. Издирих телефона му от колеги и му написах СМС, а исках среща с него, заради изявленията на френския посланик, тъй като името ми бе очернено, заради интересите на посланика с въпросната фирма“.
 

„Много колеги и хора ми казват – браво, бори се, но аз се чудя, след като знам колко много колеги знаят всички тези неща, за които говоря, защо мълчат. Излезте и кажете и вие, не ми казвайте „браво“!“, реагира Ченалова на страха, който цари сред магистратите.
Ченалова каза, че „случайния принцип“ на разпределение на делата в СГС е бил порочен, делото за КТБ също не е било определено на „случаен принцип“, а Владимира Янева предварително е казала, че то ще се гледа от Иво Дачев, след отвода, който си прави Калина Илиева.
 

„Случайното разпределение се извършваше само от Богдана Желязка, заместник на Янева. Всички виждахме как се разпределят делата и как едно лице, което наричаме Митко Флашката, влизаше при нея в определени дни, защото той се занимаваше със софтуера.“, каза още Ченалова.
 

Румяна Ченалова каза, че изчаква да приключи делото на Цветан Цветанов във ВКС и тогава ще огласи изключително скандални факти, които вече е описала в сигналите си до ЕК и ЕС. „Кучето е заровено в осъждането на Цветанов. Не ме е страх да говоря, но не искам по никакъв начин сега да повлияя на съдиите от ВКС, но след излизането на решението ще оглася всичко“.
 

„Питат ме защо сега говоря. Докато бях в СГС и наблюдавах тази зависимост, която цареше между председателят на СГС, Георги Колев, Сотир Цацаров, знаех, че ако сезирам ВСС нищо няма да се случи. След като напуснах сезирах всички и… нищо не се случи. Какво ми остава? Остава ми да говоря по този начин. Какво да очаквам? Че Цацаров ще се сезира и ще направи проверка срещу себе си, че по делото „Червеи“ иска да измъкне Владимира Янева? Ами това няма да се случи“, заключи Ченалова.
 

„Обясненията на премиера и Яне Янев за изпратения СМС от Бойко Борисов до Лозан Панов, всичко това е толкова смешно, че наистина подценяват интелигентността на българина. ВСС може да разбере кой е нарушил етиката и е изпратил СМС, но това няма да се случи, защото няма нужното мнозинство във ВСС за това“, категорична бе Ченалова.

Румяна Ченалова


Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар