Зима

Зима
Пролет

20 януари 2016 г.

Сега или никога

Ще успеят ли „Наполи”, „Атлетико” и „Арсенал” да пробият статуквото?
 
Интригата във водещите европейски първенства след тяхното преполовяване е голяма колкото никога в последните години. 

Другата добра новина за неутралните футболни привърженици е, че в борбата за златото в най-силно комерсиализираните първенства на Стария континент са замесени нетрадиционни отбори – такива със славно и романтично минало, трудно хващащи ръка в годините на многомилионни трансфери на конкурентите им. 

Ще успеят ли „Наполи”, „Атлетико” и „Арсенал” да пробият статуквото? 

Положението им е „Сега или никога”, защото шансът, който се открива пред тях, може да се окаже последен за дълъг период от време…

„Наполи” - От мечти към вяра

Миналата седмица италианската „Серия А” бе преполовена с изненадващ зимен първенец. В компанията на непоклатимото „Юве”, на богаташите и сребърни абонати през последните години „Рома” и на стабилизирания със солидна селекция „Интер” на Манчини „Наполи” по-скоро бе виждан като борец за призовата четворка. За първи път от декември 1989 година насам обаче неаполитанците оглавиха класирането на полусезона. Напълно заслужено, трябва да отбележим. Мечтите на южняците нарастват не само заради статистиката, която сочи, че от сезон 2006/2007 г. насам всеки тим, който е водач в „калчото” след първата половина, завършва с триумф през пролетта. 


Играчите на Маурицио Сари правят страхотен сезон. Формата на Гонсало Игуаин е невероятна и няма да сгрешим, ако твърдим, че това е играчът в най-върхова форма в момента в цяла Европа. „Наполи” има най-добрата атака в Италия: 41 гола, 20 от които дело на Игуаин, което означава, че 25 години след Марадона в Неапол откриха своя нов аржентински крал. Само два отбора успяха да сломят неаполитанската машина дотук – „Сасуоло” още в първия кръг и „Болоня” през декември – две по-скоро изненадващи загуби. 

Представянето в дербитата пък дава увереност на „сините” тифози, че „Наполи” е узрял отново да сложи короната. Като си представяме каква ще е еуфорията в Южна Италия, можем и ние да се надяваме това да се случи.

„Атлетико” - Направи го пак

Почти никой не вярваше, че „Атлетико” (Мадрид) ще задържи нивото от предходните два сезона и особено от шампионския 2013-2014. Още повече, след като в рамките на около година столичани се разделиха с половината от шампионския си състав. От „златния” отбор вече ги няма вратаря Тибо Куртоа, стълба в защита Миранда, звездата в халфовата линия Арда Туран и нападателите Давид Вия и Диего Коща. 


Е, близо две години след онзи исторически мач на „Камп Ноу” (1:1 с „Барселона”), с който през май 2014 г. „дюшекчиите” спечелиха десетата си титла, те отново са в играта. Съставът на „Атлетико” изглежда все така внушителен. Макар и лишен от истинска звезда, той е изключително балансиран, съставен от играчи, които без особен блясък са готови да умрат на терена в името на успеха. „Атлетико” има Облак на вратата, Фелипе Луис, Хуанфран, Савич, Диего Годин и Хосе Хименес в защита, разполага с Габи, Коке и Тиаго в центъра, а напред Гризман, Джаксън Мартинес, Торес и Кореа бележат достатъчно за поредните три точки. Продължава тенденцията „червено-белите” рядко да са съучастници в големи футболни спектакли, но точно тази тактика на Диего Симеоне извади „Атлетико” от групата на вечно борещите се за трето място. Сега тази групичка, в която обикновено са „Валенсия”, „Атлетик” (Билбао) и „Виляреал”, се бори за четвъртото. А „дюшекчиите” са част от голямата тройка. 

И ако миналия сезон от позицията на носители на шампионската титла те сякаш минаха на по-ниска предавка, през тази година вървят в шампионски ритъм. В последните си четири двубоя в Примера „Атлетико” записа четири успеха с голова разлика 8:0 (2:0 с „Райо Валекано”, 1:0 срещу „Леванте”, 2:0 срещу „Селта” и 3:0 с „Лас Палмас”). Шансът през настоящата кампания е уникален за столичани. Те чакаха 18 години между деветата и десетата си титла (предходната бе през далечната 1996 г. с участието на Любослав Пенев), а сега имат възможност да повторят успеха само с година пауза. Да направиш това в компанията на точно тази „Барселона” на Суарес, Меси и Неймар и на точно този „Реал” на Роналдо, Хамес и Бейл ще бъде велико! Такъв шанс се удава веднъж в живота и Диего Симеоне знае това. Очевидно и „армията” му го е осъзнала, защото действа прецизно, съкрушително, безгрешно, като по сценарий. Дано наистина неговият край да бъде положителен.

„Арсенал” - Венгер още го може

Само 16 кръга до края на 12-годишната суша. Цяло поколение млади „арсеналци” не са виждали отбора със златните медали, за последно окачени около вратовете на „топчиите” през 2004 г. Е, тази несправедливост може да бъде прекратена след няколко месеца. Сезонът за „Арсенал” дотук е впечатляващ. Всичко, което липсваше на „топчиите” в предходните кампании, сега е налице. Жиру най-после бележи редовно, Йозил отново плува в свои води и е готов на гениалности, най-после на вратата застава опитен и стабилен страж като Чех. 


След няколкогодишни усилия и селекции Венгер успя да събере шампионски състав. И, разбира се, да го подготви така, че звездите на отбора да се намират във върхова форма в решаващата фаза от Премиър лийг. В момента „Арсенал” не отстъпва, дори превъзхожда основните си конкуренти от Лондон и Манчестър. Впрочем „топчиите” са изключително облагодетелствани през тази кампания, в която „Челси” стартира ужасяващо, в „Юнайтед” още не знаят бойкотират ли или не Ван Гаал, а Клоп още дълго време ще трябва да лекува царуващата през последните години посредственост на митичния „Анфийлд”. 

„Манчестър Сити” изглежда единственият реален конкурент на „Арсенал” и едва ли пред Венгер и играчите му скоро ще има по-изгодна ситуация от настоящата. Догодина „Челси” ще гледа по-високо, „Юнайтед” ще е освободен от трудния характер на настоящия си треньор, а работата на Клоп ще е дала резултат в „Ливърпул”. Това е шансът на „Арсенал” преди следващите може би повече от 12 години без титла. Кой „арсеналец” би преживял това?




Неудържимият Гонсало Игуаин води "Наполи" към бленуваната титла, но дали ще издържат южняците на темпото в Серия "А"?

Стоян Генов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар