Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2016 г.

Минимум 100 млн. лева приходи се очакват от данък "уикенд"

Налогът няма да бъде отложен с една година
 
"Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от данък "уикенд" за хазната ще възлязат на минимум 100 млн. лева."

Това съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е постигнат консенсус с бизнеса за прилагането на данъка. Налогът няма да бъде отложен с една година. Този данък е трябвало да се прилага в последните 20 години. "Всеки разход без изключение - градинари, детегледачки, тоалетна хартия, е приеман за фирмен разход", даде за пример той.

През 2014 г. около 400 млн. лв. е стойността на леките автомобили, платени от фирми. Значителна част от тях никога не са ползвани като фирмени. На това трябва да се сложи край, отсече Бъчваров.

"Ние продължаваме да очакваме в справките си декларации компаниите да разпределят съотношението лично и служебно ползване по отношение на тези активи и съответно да начислят и внесат данък за лично ползване“, заяви Бъчваров. Целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания сам.

На вчерашната среща в Министерство на финансите беше взето решение да се предприемат две съществени мерки – да се поиска дерогация от Европейската комисия, и поне по отношение на превозните средства да бъде законово фиксиран по-малък размер на данъчния кредит, и още в близките седмици или месеци да се приеме законодателство, с което да се урегулира по един по-прост нормативен начин облагането на непаричния доход на физическите лица.

Бъчваров обеща, че няма да има данъчен произвол от страна на НАП спрямо бизнеса.

По отношение на очакванията от Брюксел Бъчваров посочи, че оптимистичният вариант е до края на тази година да има уредба, която казва, че когато си купувате автомобил като юридическо лице, ще може да ползвате под формата на данъчен кредит 50% от ДДС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар