Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2016 г.

НАП проверява последните сделки на Делян Пеевски и произхода на средства за тях

Делян Пеевски: Кога НАП със същото усърдие ще провери и бизнесите на издателя на Иво Прокопиев

Започнала е данъчна проверка на фирмите на Делян Пеевски. Проверяват се последните му сделки и произхода на средствата за тях. Не съм информиран, каза депутатът
 

Първоначално новината бе съобщена от сайта Mediapool, който се позова на информация от НАП. По-късно оттам потвърдиха и пред "Дневник".

Последва коментар на самия Пеевски, който заяви пред "Фокус":

„Не ми е известно да има такава проверка, защото нито аз, нито дружествата, в които имам участие, са уведомявани по надлежния ред. Но е странно, че проверките на НАП вече се официализират чрез „Mediapool“. Това ли е новият говорител на данъчните органи?”

Народният представител от ДПС изтъкна, че е проверяван многократно и подобни действия не го притесняват, защото както личните му доходи, така и приходите на фирмите му, в които участва, били напълно прозрачни и доказани.
 

"По-интересен е въпросът кога НАП, със същото усърдие, ще провери и бизнесите на издателя на Иво Прокопиев (издател на "Дневник" и "Капитал")", каза още Пеевски.

Малко по-късно новината за проверката беше потвърдена от НАП и пред БНР.

Сделките

Делян Пеевски е собственик на 90% от капитала на "НСН инвестмънт", а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстева, припомня националното радио. Именно чрез това дружество се планира покупката на 50% от "Техномаркет", който е част от фирмите, кредитирани от КТБ и върху чиито активи има запор. Сделката вече е разрешена от Комисията за защита на конкуренцията и ще бъде осъществена след отпадането на запора върху веригата, наложен от Софийския градски съд по искане на синдиците на КТБ.

Чрез фирмата си Пеевски може да придобие и фалиралия завод "Химко" във Враца, след като купи активите му.

Сред активите на фирмата, притежавана основно от Пеевски, са акции от "Булгартабак" и от дружеството "Юрий Гагарин".

Последната придобивка на Пеевски и майка му, която стана известна, е сградата на bTV в столичния квартал "Манастирски ливади" за 2.8 млн. евро.

В Търговския регистър името му излиза като съдружник и в "Био Уотър". Там отново е съдружник с майка си, като двамата имат равни дялове.

През 2015-а година депутатът е подал уведомление, че няма промяна в имуществото си. В декларацията, подадена през 2014-а година, фигурира банков влог за 17 000 лева, но не и участие във фирми. Това не съвпада и с информацията, публикувана от синдиците на КТБ.

Междувременно Делян Пеевски атакува френския посланик, който заяви, че българските медии имат голям проблем заради концентрацията на много от тях в ръцете на богат бизнесмен, който в същото време е и депутат. Пеевски заяви, че Ксавие Дьо Кабан трябва да представи доказателства за това.

 Делян Пеевски

Няма коментари:

Публикуване на коментар