Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2016 г.

Американската кънтри-поп звезда Тейлър Суифт спечели първата награда "Грами" за хитовия си албум "1989"

На бляскава церемония в Лос Анджелис стана ясно кои са големите победители на 58-ото раздаване на наградите „Грами".

Голямата награда за албум на годината беше присъдена на Тейлър Суифт за "1989" - най-продаваната тава за 2014 г. и първия изцяло поп проект на американската кънтри звезда. 


26-годишната Суифт записа името си в историята на наградите "Грами" като първата жена, печелила два пъти топ отличието за албум на годината.

Тейлър Суифт за първи път получи приза през 2009 г. за албума си "Fearless". От тазгодишната церемония певицата си тръгна с три отличия от седем номинации.

Към приза за албум на годината Суифт прибави наградите за най-добър поп вокален албум и за музикално видео за клипа към "Bad Blood". Изпълнителката използва благодарствената си реч, за да вдъхне кураж на младите жени, които понякога се чувстват победени или обезкуражени от околните.

Рапърът Кендрик Ламар спечели пет награди "Грами", но се размина с призовете във водещите категории.Ламар водеше по номинации с 11 на брой за най-престижните музикални награди. Наблюдателите очакваха триумф за него и хип-хопа на наградното шоу. Само два пъти в 58-годишната история на наградите са отличавани хип-хоп албуми - "The Miseducation of Lauryn Hill" на Лорин Хил през 1999 г. и "Speakerboxxx/The Love Below" на "Ауткаст" през 2004 г. Рап парче никога не е печелило награда "Грами" за песен на годината.

Кендрик Ламар не успя да промени играта. Макар да спечели най-много отличия - пет на брой, сред които за най-добър рап албум за "To Pimp A Butterfly", най-добра рап песен за "Alright" и най-добро рап изпълнение, доминацията му се ограничи в рап категориите. Водещите призове отидоха при други изпълнители.

Американската поп певица Меган Трейнър беше призната за "най-добър нов изпълнител. В тази категория с 22-годишната Трейнър си съперничеха австралийската певица Кортни Барет, британецът Джеймс Бей, американският кънтри певец Сам Хънт и сънародничката му Тори Кели.

Изпълнителката на "All About That Bas" избухна в сълзи, получавайки "златния грамофон", година след като си тръгна с празни ръце от предишната церемония, на която тази песен беше номинирана в категориите "най-добра песен" и "най-добър запис" на годината, отбелязва Франс прес. Тя благодари на продуцента Ел Ей Рийд за това, че е видял в нея артиста, а не само автора на песни.

Наградата "Грами" за песен на годината беше присъдена на композицията "Thinking Out Loud" на британския автор и композитор Ед Шийран.Премията в тази категория е една от най-престижните и влиза в т.нар. "голяма четворка" наред със "Запис на годината", "Албум на годината" и "Най-добър нов изпълнител". Наградата беше обявена от Стиви Уондър, който прочете името на победителя от лист отпечатан на брайл, предаде Асошиейтед прес.

При дебюта си като носител на "Грами" Шийран спечели още едно отличие - за най-добро солово поп изпълнение за същото парче.Преди да прочете името на Шийран, Уондър се разсмя и се обърна към другите на сцената с думите: "Вие не можете да го прочетете, вие не можете да четете брайл". После използва момента, когато аудиторията се смееше и аплодираше, за да заяви: "Трябва да направим всяко едно нещо достъпно за всеки един човек с недъг".

Хитовото парче "Uptown Funk" на диджей Марк Ронсън в сътрудничество с Бруно Марс беше отличено с приза за запис на годината. Парчето донесе на Ронсън и Марс и наградата за най-добро поп изпълнение на дует/група. "Нямаше да сме тук, ако хората не танцуваха на тази песен", сподели Бруно Марс. Марк Ронсън приветства като лидери във фънка Принс, Джеймс Браун и Джордж Клинтън.

Канадският ритъм енд блус певец Уикенд, който заедно с Тейлър Суифт следваше Кендрик Ламар по номинации със седем на брой, спечели две награди "Грами" - за най-добър ърбан/съвременен албум за "Beauty Behind Madnees" и за най-добро ритъм енд блус изпълнение за "Earned It".

В категориите за най-добър ритъм енд блус албум и ритъм енд блус песен бяха отличени съответно "Black Messiah" и "Really Love" на Д'Анджело и "Вангард".

Блус-рок групата "Алабама шейкс" направи звезден дебют на наградите "Грами", спечелвайки три отличия - за най-добра рок песен и най-добро рок изпълнение за "Don't Wanna Fight" и за най-добър алтернативен албум за "Sound and Color".

Призът за най-добър рок албум беше присъден на британската група "Мюз" за "Drones".

Първа награда "Грами" в кариерата си спечели и канадският певец Джъстин Бийбър - за най-добър денс запис за "Where Are U Now" съвместно със Скрилекс и Дипло. Отделно Скрилекс и Дипло получиха приза за най-добър денс/електронен албум за "Skrillex and Diplo Present Jack U".

Крис Стейпълтън, който е писал песни за много от водещите звезди на кънтри музиката, спечели две отличия - за най-добро солово кънтри изпълнение и за най-добър кънтри албум за "Traveller".

"Грами" за най-добър албум в жанра латино-поп спечели пуерториканският певец Рики Мартин.

Саундтракът на мексиканския композитор Антонио Санчес към филма "Бърдмен", който миналата година получи четири награди Оскар, спечели награда "Грами" в категорията "най-добър албум, саундрак към филм, телевизия или медиа", съобщи ТАСС.

В същата категория бяха номинирани Александър Делпла за "Игра на кодове", Ханс Цимер ("Интерстелар"), Йохан Йохансон ("Теорията на всичко") и Джъстин Гурвиц ("Камшичен удар").

Наградата за най-добра песен за кино, телевизия или медиа спечели "Glory" от филма "Селма". Изпълнява я рапърът Комън с участието на Джон Леджънд.

В същата категория бяха номинирани "Earned It" в изпълнение на Уикенд и "Love Me Like You Do" на Ели Голдинг от филма "Петдесет нюанса сиво", "See You Again" на Уиз Калифа от ""Бързи и яростни 7" и "Til it Happens to You" в изпълнение на Лейди Гага от филма "Hunting Ground" ("Зона за лов").

Бившият американски президент Джими Картър спечели втората си "Грами" в категорията за най-добър разговорен албум. "A Full Life& Reflections at Ninety" ("Пълноценен живот: Размисли на 90 години" е аудиозапис на мемоарите на Джими Картър, които излязоха в продажба миналата година. В тях той разказва за детството си, семейството си, военната служба, политическата кариера и личния си живот. Според критиците книгата е написана откровено и с чувство за хумор.

Откакто излезе от Белия дом, Джими Картър работи за мира, за общественото здравеопазване и развитието на държавите от Третия свят. Миналата година стана известно, че той има рак на мозъка. През декември Джими Картър обяви, че е в ремисия. Той не присъства на церемонията за наградите "Грами" в центъра "Стейпълс" в Лос Анджелис.

Джими Картър спечели награда "Грами" и през 2007 г. за аудио книгата си "Застрашените ни ценности: Моралната криза на Америка".

 Тейлър Суифт с трите си Грамита
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар