Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2016 г.

За Калин Терзийски, Хемингуей и задължителните 200 грама за отскок

И нито дума за отговорността на медиите с национален ефир! 
Пийте си хапчетата редовно! Не алкохола, Калине, остави тази чаша! Хапчетата!
 
Сега... Малко неща могат да ме изненадат и изкарат от рамките на потреса, особено рано сутрин.  Но когато започвам да се чувствам като откъс и персонаж на Сартр  в "Погнусата", трябва да защитя и без това наникъде отиващата българска литература. 

Защо Калин Терзийски се е отказал от психиатрията е ясно: опитва да мине на следващото еволюционно стъпало, да се превърне в психопат. Защо обаче 5 пъти се е отказвал от алкохола и пак се появява пиян в национален ефир - няма обяснение, освен да следва максимата - "ако не можеш да бъдеш прекрасен пример, бъди ужасно предупреждение"!

Преди дни поетът си призна, че пак е започнал да пие и е алкохолик. Тази сутрин "изгря" е ефира на bTV на две водки, леко завалящ думите и не особено адекватен. "Да си смел е да ставаш в 6 сутринта, да изпиваш 100 грама водка, защото ръцете ти треперят, и отиваш да рисуваш, ей така", призна Терзийски пред камерата и уточни: "Тази сутрин мисля, че бяха към 200 грама".

Геройство! Еманация на българската писателска интелигенция! Поклон!

По-късно в интервюто стана ясно, че след среща или събрание на леви интелектуалци, Калин отново открил своето алкохолно аз, въпреки запора, който си дал години преди това.
 

Извод: Общуването с леви български интелектуалци води до спиртосване!

По-лошо: съобщаваш тази потресаваща новина в 9 сутринта, а учениците са във ваканция и жадно попиват всяка дума. Да не им е уроки, ама те са кораво поколение, ще преживеят изявите на поредния фиркан представител на съвременната българска литература. Дано!
То, и какъв точно представител е спорно. Но пък дързост не му липсва - успя да се сравни с Хемингуей, Фицджералд и Джим Морисън. 


Тук стомахът ми помоли да сменя канала рязко. Когато литературно недоразумение като Терзийски се появи в национален ефир, похвали се, че пие от 12 годишен и се сравни с Фицджералд и Хемингуей, нямаш особен избор освен да застанеш ничком на колене до тоалетната чиния и да се преклониш пред този гений.

Освен това, снощи, вероятно отново под алкохолно опиянение, Терзийски призна във фейсбук : "Живея с Елен, Елен Колева! Тя е прекрасна! Това е!". "Той, принц Чарлз пък живее с Камила ... не се притеснявай - случва се", написа му в отговор философът Иво Ангелов. Живее, мисля си аз, но не се хвали с това. Примерно. Защото е логично, че това първо - не е за хвалба, второ не е за общодостъпен статус във фейсбук.

А след гледката на щастливо влюбения, но пиян буквално, а не от любов Калин Терзийски в национален ефир, в 9 сутринта, не ни остава друго освен да си пуснем Йорданка Христова "Ще продължавам да ПИЯ, до последния си свестен миг!" и да се помолим този "миг" да дойде скоро, за да се освободи телевизионното поприще от това така абсурдно и никому ненужно присъствие.

Две книги: "Лудост" и "Алкохол". Някой да е изненадан от заглавията на този тоалетен труд, грижливо прибран в спретнати абстрактни корици?

Не. Естествено. "Това е толкоз просто и логично", както е казал някога не Хемингуей, а Вапцаров.

Изводът от тази сутрешна нелепост: Пийте си хапчетата редовно! Не алкохола, Калине, остави тази чаша! Хапчетата!

А за читателите: разликата между Буковски и Терзийски е тази, че първият е гениален и не се е излагал в национален ефир, а излива цялата помия на личните си драми в  думи. Смислени. С дълбочина на мисълта. Нещо, което втория няма как дори да мечтае.

PS: Мислех да кажа две думи и за ролята на медията - бТВ в случая, - в тази алкохолно предделирумна сага. Знам аргументите - не е работа на медиите да възпитават, те само съобщават, най-много да си позволят да коментират.

Грънци, драги зрители, чисти грънци!

Въпреки упоритите опити да избягат от отговорност, съвременните средства за масова информация участват във възпитанието и формирането на личности вече няколко поколения поред. Възпитават точно чрез показване на модели за поведение, без съпровождащ ги коментар. Така безкритичната част от зрителите остава с убеждението, че за да ти кацне муза на рамото, задължително е първо добре да се спиртосаш. А ако публиката не те забелязва и не те оценява, то е понеже си трезвен, а не защото си бездарен. Примерно...

Мислех да ги кажа тия думи, а също и още няколко, по-цветисти, но се отказах.

То, медии няма, ние с отговорностите им да се занимаваме!

Вместо медии сега имаме PR агенции, на които това им е основната работа - да създават и поддържат публичния образ на който си плаща. Или на когото им наредят.

Погледнато от тази гледна точка всичко в днешното интервю "на градус" си е ток и жици - за Калин Терзийски пак се говори! Алелуя..



No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар