Зима

Зима
Пролет

13 февруари 2016 г.

Петър Москов: Депутатите да се лекуват като останалите граждани

Обособяването на лечението в два пакета няма да доведе до дискриминация по диагнози
 
"Всеки български гражданин, включително депутатите, да се лекува по два основни пакета и да влиза в листа на чакащите"

Това поиска здравният министър Петър Москов в интервю за „Дарик радио". 

Разговорът бе посветен на внесения от БСП и ДПС вот на недоверие за провала на правителственото в здравеопазването. Дебатите по вота трябва да се проведат в сряда.

Москов коментира, че вносителите на вота са професионални депутати от дълго време и като такива, имат пръст в сегашното състояние на здравната система.
 

„Като депутати и управленци, те се лекуват в правителствената болница, независимо дали са здравно осигурени, или не. Техният живот е осигурен по други правила, различен от живота на хората, за чиито права и свободи се борят", припомни здравният министър.
 

Според него депутатите (вероятно тези от опозицията-бел.ред.) не знаят, че всеки гражданин или повечето граждани и в момента доплащат за всяко едно заболяване и това е „неприемливо от социална, а не от дясна гледна точка".
 

„Целта на основния пакет е бърз и оптимален достъп на хората до здравеопазване. Жалко е да си професионален депутат от 30 години, да си ползвал от други права и да нямаш реален хабер какво е да влезеш в обикновена българска болница. Това, че схемата на някакъв михлюз от БСП или ДПС е изкривена, не означава, че двата пакета ще ощетят пациентите", обясни министърът.
 

Москов каза, че обособяването на лечението в два пакета няма да доведе до дискриминация по диагнози.
 

„Абсолютно е ясно и от закона, и от подзаконовите нормативни актове, както и от самата наредба, която излезе с алгоритмите и всичко останало, че ние не говорим за дискриминация по диагнози. Смисълът на основния и допълнителния пакет е да се концентрира инфраструктурния ресурс на системата, финансовия ресурс на здравната каса и държавата, експертния капацитет върху заболяванията, които се отразяват най-тежко върху здравето ни и продължителността на живота", каза министърът.
 

По думите му опозицията е направила от понятието „социално значимо заболяване" нещо лошо.
 

Той допълни, че няма причина за тревога от въвеждането на националната здравна карта. Москов обясни, че е водил разговори по темата с лекари и медицински персонал в болниците, които реално познават процесите в сектора, а не с „тези юнаци в парламента".
 

От БСП и ДПС твърдят, че здравната каса самоволно преценява с кои лечебни заведения да сключва договори, което дава възможност за корупция в комисията по здравната карта. Москов отговори, че това твърдение е напълно невярно.

„Нито един пациент няма да пострада при избора си при въвеждането на здравната карта. Нито една болница, при която е установено, че броят на леглата е по-висок от нужното, няма да пострада от гледна точка на договорените с касата обеми, които ще бъдат гарантирани на достигнатите миналата година и няма да пострада и с един лев при финансирането си", каза още министърът.

Москов се съгласи с един от мотивите от вота на недоверие - обвинението на БСП и ДПС, че той е „арогантен". 


„Арогантността ми към тези хора, писали вота на недоверие, изразена вербално, не е нищо в сравнение с това, което си мисля за тях", каза здравният министър.
Петър Москов

Няма коментари:

Публикуване на коментар