Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2016 г.

Матео Ренци: Няма бежанци, няма пари

Италианският премиер Матео Ренци предупреди лидерите на източноевропейските държави, че може да получат по-малко средства от ЕС за развитие, ако не помагат в кризата с бежанците. 


Това разказаха участници в срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, предаде Ройтерс.

Унгария, Полша, Словакия и Чехия са сред най-твърдите противници на плановете на ЕС за прехвърляне на търсещите убежище от Южна Европа в останалите държави от съюза, напомня Ройтерс.

"Миграционната криза е общ проблем за всички страни от ЕС. Ако вие не покажете солидарност, страните, които внасят най-много в бюджета на ЕС, може да покажат по-малко солидарност към вас", е заявил Ренци на своите колеги на вечерята в Брюксел, която продължила до ранните часове на петъчния ден.

Италианският премиер заплашил източноевропейските държави с намаляване на средствата за развитие, които се отпускат за техните най-бедни райони. Около една трета от седемгодишния бюджет на ЕС на стойност един трилион евро се заделя за проекти в по-бедни, предимно бивши комунистически държави и региони на блока, чрез така наречените "структурни фондове", отбелязва Ройтерс.

Преговорите за следващия седемгодишен бюджет ще започнат тази година. Италия е третият най-голям вносител в бюджета на ЕС след Германия и Франция. Тъй като разходите за подслоняване на търсещите убежище нарастват, страните, които са приели повечето от тях, призовават за по-голяма помощ от бюджета на ЕС, посочва агенцията.

Холандия, която е ротационен председател на съюза, предложи част от сегашните средства в структурните фондове да бъдат пренасочени за справяне с миграционната криза, припомня Ройтерс.

Матео Ренци

Няма коментари:

Публикуване на коментар