Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2016 г.

А защо да не възстановим и Варшавския договор

Идеята вероятно е да осмисли продължаващото и до днес безсмислено съществуване на печално известните военни окръжия
 
 Министерството на отбраната роди тази седмица поредната безумна идея, която доказва, че мисленето на много хора във ведомството не е мръднало от времето на окопната война и че стратезите на българските въоръжени сили като че ли нямат особена идея как се защитава националната сигурност в началото на 21-и век.

Анонсираният проект за промяна в Закона за резерва, според която на военна отчетност ще подлежат всички млади българи между 18 и 32 години, показва, че концептуално мисленето на военните ни е застинало в епохата на Първата световна война, когато е можело просто да връчиш винтовка с щик на някой младеж и да го караш да взима "по пет на нож". 


Още по-трагикомичен е фактът, че в тази категория са вкарани и младите дами, което може би ще зарадва част от по-крайните феминистки и поне на теория би могъл да превърне България в своеобразен Израел на Балканите.

Всъщност малко вероятно е хората, които са родили тази екзотична идея, наистина да не са чули, че в наши дни войната от трето и четвърто поколение е строго специализирана професионална дейност, която трудно се изпълнява от насила мобилизирани запасняци, получили повърхностно обучение как да не се застрелят сами. 


Далеч по-вероятно е въпросната промяна да преследва чисто вътрешноведомствени цели.

А именно да осмисли продължаващото и до днес безсмислено съществуване на печално известните военни окръжия, които допреди десетина години тормозеха младежите след завършване на училище. 


И заради които цяло едно поколение следвали в чужбина образовани българи предпочетоха да не реализират потенциала си у нас.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар