Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2016 г.

Математика по милиционерски

МВР отново фриволно жонглира с цифрите, без каквито и да е детайлни обяснения
 
Анонсираното някак между другото намерение на вътрешното министерство да изхарчи над 484 млн. лв. без ДДС за производството на български документи за самоличност през следващите 11 години е нагледен пример как не трябва да се управляват парите на българските данъкоплатци.

Когато става дума за изразходване на такава баснословна сума, държавата би трябвало да е изключително детайлна в обясненията си кое колко струва, на кого се предоставя поръчката, при какви условия и защо ще се избира определено техническо решение вместо друго. 


Защото, когато става дума за производство на над 23 милиона документа за самоличност, разлика в цената на бройка от порядъка на 1-2 лв. означава десетки милиони загуба за българските граждани, които тихомълком потъват в нечий джоб.

В конкретния случай МВР отново фриволно жонглира с цифрите, без каквито и да е детайлни обяснения. Официално научихме, че "само" 95 млн. лв. ще бъдат дадени за преминаване от децентрализирана система за производство към централизирана, научихме, че най-големите разходи ще са за закупуване на бланките за документи и в общи линии дотук.

Комбинирано с факта, че договорът със сегашния производител на личните документи – германската фирма "Сименс", изтича през април и че очевидно решенията трябва да се взимат "на пожар", миризмата на нещо много нередно започва да става твърде остра.

Оттук нататък МВР има два пътя. Да осигури пълна публичност на поръчката заедно с промяна на параметрите, така че да има гаранция, че сметката ни не се надписва със 100-200 милиона, както изглежда сега.

Това означава процесът да се промени изцяло, дори и да е с цената на забавяне, така че да има и максимални гаранции за широк достъп на много компании и съответно шанс за по-ниска цена. 


Другият вариант е МВР да продължи без никаква промяна - невъзмутимо и безнаказано да се краде. 

Като за последно.

 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар