Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2016 г.

Обирът в столичния мол като епизод от "Под прикритие"

Нападателите са наблюдавали поне месец кога идва инкасо автомобила, колко време се задържа на паркинга и по кой маршрут се движи
 
В шести епизод от втория сезон на "Под прикритие" Иво и Куката организират грабеж на инкасо. 

Гангстерите нападат охранителите точно в момента преди да потеглят от подземния паркинг на столичен мол. Последвала престрелка с калашници. 

Според експерти в областта на охраната не са малко случаите, в които престъпниците копират сцени от филми. Оказва се, че в действителност точно моментът преди охранителят да се качи в инкасото, е най-удобен за преодоляване на бронираната врата.

"Шофьорът натиска един бутон и тя само по този начин може да се отвори. Тогава те могат да влязат в инкасо автомобила и да вземат още от парите, които вероятно автомобилът е носил", каза Красимир Цветанов, експерт по охрана и сигурност.

Според експертите бързата реакция на охранителите е объркала първоначалния сценарий на грабежа и затова са успели да вземат само една пратка. Нападателите са имали не повече от минута, за да оберат инкасото. Изборът на оръжие също не е случаен.

"Автомат "Калашников" има 30 патрона в пълнителя, но скоростта му е 600 патрона в минута. При обикновения пистолет той е 9 до 15 заряден и всъщност е много по-бавен. Целта е била да им покажат, че те имат решимост, че са готови да отнемат живот и да направят всичко възможно да сломят тяхната съпротива", каза Цветанов.

Според експерти нападателите са наблюдавали поне месец кога идва инкасо автомобила, колко време се задържа на паркинга и по кой маршрут се движи. По този начин са изчислили времето за реакция. Имали са поне два варианта за бягство. Проучили са и местата, където са разположени всички 200 камери на територията на търговската сграда, съобщава "24 часа".

"Вероятно е да имат вътрешна информация, да са работили в охранителна фирма. Ако са работили няколко месеца те знаят отвътре как стоят нещата и няма какво да ги спре. В големите охранителни фирми много хора постъпват, много хора напускат. Много често хората не издържат и шест месеца и напускат. За тези шест месеца те вече имат информация вътре какво се случва", допълни експертът по охрана и сигурност.

Според една от хипотезите в грабежа са замесени поне още шестима души, които са подсигурили бягството.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар