Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2016 г.

Ефектът на еротиката в рекламата

Обикновено еротиката присъства чрез изображенията на красиви, привлекателни жени и все повече чрез тези на красиви млади мъже...
 
Еротичните визии, звуци, намеци и препратки изпълват рекламните съобщения в съвременните общества. Има ги навсякъде, в различните култури. Целта им е да привличат като магнит интерес към определена марка, продукт или услуга.

Обикновено еротиката присъства чрез изображенията на красиви, привлекателни жени и все повече чрез тези на красиви млади мъже, коментират авторите на сайта About.Advertising. Тези образи се използват, за да бъде изкушен зрителят (читател/слушател), въпреки че често еротиката има незначителна връзка или въобще няма такава с рекламираната марка. (Понякога асоциациите с нея се използват дори в рекламите на хранителни продукти като колбаси и сладкиши. Това не се харесва на мнозина.)

От историята на маркетинга се знае, че еротичните препратки провокират и продават. Смята се, че като човешки същества имаме мозък, свързан с тези на гущерите и влечугите, който отговаря на определени основни нужди. Храната е една от тях. Възпроизвеждането определено е друга. Този изначален, препрограмиран нрав да отговаряме на сексуалните визии е толкова силен, че вече 100 години се използва в рекламата. Индустрията злоупотребява с него повече и повече. Тя би била сляпа, ако игнорира магнетизма на еротиката в съобщенията.

Още през 1885 г. компанията W.Duke and Sons – производител на сапун за лице в САЩ, включва на гърба на опаковките си търговски карти с еротични изображения на най-привлекателните дами - звезди на времето. Връзката между продукта й и еротиката била слаба, но идеята проработила. От тогава до днес някои марки целенасочено се асоциират с внушението (или безсрамното показване) на атрактивни изображения в търсене на нови клиенти.

Силна връзка с привличането между половете обичат да демонстрират марките на алкохолни напитки, парфюми, модните къщи и рекламните кампании на автомобили.

Да, всичко това продава, смятат от Advertising.About. Това е факт и едно от най-ярките и близки до нас доказателства за него са популярните мъжки списания, които с кориците си с красиви, разголени жени правят бизнес в целия свят години наред. Когато рекламите са по-сексуално провокативни, специално мъжката аудитория е неустоимо привлечена към тях. Това е обясним въпрос на генетика. Мъжете отговарят автоматично на еротични изображения и ако една визия поставя такава ситуация във въображението им, тя ще получи желания от рекламодателя отговор.

Еротиката обаче същевременно може да отблъсква клиентите. Това се случва след като е прекрачена една фина линия на изображението със стил и вкус, която марките в наши дни често преминават. Клиентите са хора, те ще отговорят, но освен това те имат разум, образовани са и скоро ще разберат, че са манипулирани.

Хората могат да купят продукта веднъж или два пъти заради еротичната заигравка, но ако той самият не е качествен, няма да оживее на пазара дълго. И не само това. Те ще се почувстват измамени, излъгани с думи или като хора, на които се гледа снизходително и примитивно. Това може да създаде големи затруднения за рекламодателя, защото той ще трябва бързо да възстанови доверието им.

Еротиката е тук и става все по-шумна и искряща с всяка изминала година. Възходът на интернет в последните две десетилетия достави нова, директна линия, в която много по-силни графични материали влизат в домовете на хората. Мнозина очакват, че тя ще обхване все по-голямо пространство от рекламния пейзаж.

Ако рекламирате мъжки дезодорант за тяло като Axe (Lynx във Великобритания) или марка бельо като Victoria’s Secret, би било наистина глупаво да пренебрегнете този толкова силен механизъм за продажба, казват специалистите. 


Но ако продавате косачка или канапе, използвайки голота, оказвате на продукта си сериозна вреда. Да, ще получите вниманието. Но не правилното внимание, което работи за по-голяма, по-добра марка.



Manager.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар