Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2016 г.

Когато футболът победи парите...!

Все още се случват и такива чудеса
 
Исторически успех във войната си срещу увеличението на цените на билетите за "Анфийлд" постигнаха феновете на Ливърпул. 

През миналата седмица близо 10 000 привърженици на мърсисайдци напуснаха местата си в 77-ата минута на мача със Съндърланд от Висшата лига (2:2). След този техен протест се стигна до преговори между клубните шефове и представители на фенската общност. Така вчера (сряда) собствениците на клуба от "Фенуей Спортс Груп" публикуваха обръщение, в което молят за извинение и обещават двегодишно "замразяване" на цените на билетите.

Фенското недоволство бе предизвикано от плановете на собствениците за увеличение на цената на сезонните билети за новите места на централната трибуна на стадион "Анфийлд". В момента тя се намира в напреднала фаза на строеж и ще може да приема фенове от новия сезон.

Според тези планове, някои от местата на новия втори етаж от трибуната щяха да струват 77 паунда на мач. Това бе и причината феновете на Ливърпул да изберат 77-ата минута от среща срещу "черните котки" от Съндърланд за своя протест.

Интересен бе фактът, че при напускането на огромната група фенове Ливърпул водеше в резултата срещу Съндърланд с 2:0, а след това гостите стигнаха до равенство 2:2.

Събитието бе историческо, тъй като за първи път в последните години любовта на феновете успява да победи финансовите претенции на собствениците.

Високите цени на билетите за футболни мачове са огромен проблем и напоследък все повече фенове подхващат различни видове протести срещу тях. Преди броени дни привържениците на  Борусия (Дормунд) изумиха целия спортен свят с начина, по който изразиха недоволството си.



***

В 25-та минута от мача за Купата на Германия срещу Щутгарт от сектора с гостуващите фенове на „жълто-черните“ полетяха стотици топки за тенис към терена, а играта бе прекъсната, докато се изчисти игрището.

Съвсем наскоро феновете на Байерн (Мюнхен) също изразиха недоволството си срещу проблема със скандално високите цени на билетите в Европа.

***

Германските запалянковци оставиха около 300 свободни места по време на първите пет минути от срещата на любимия им клуб с английския Арсенал от Шампионската лига.

"64 лири за билет, но без фенове футболът не струва и пени", пишеше на един от опънатите плакатите от привържениците на Байерн. Когато феновете на гостите все пак  заеха местата си по трибуните, запалянковците на Арсенал бурно аплодираха действията им.

Но да се върнем в Англия... В последните години агитките на десетки клубове на Стария континен протестираха срещу оскъпяването на любимото им хоби, така че подобни примери са много на брой.

***

Асоциацията на футболните фенове на Острова заяви, че Висшата лига може да изгуби своята атмосфера заради скъпите билети.

"Клубовете ще загубят атмосферата и връзката с местната общност, ако отиващите да гледат футбол фенове бъдат заменени от чуждестранни туристи, които отиват, за да си направят снимка на английска земя", коментират от организацията.

Тъжно, но факт... Напоследък все повече хора възпримат футболните мачове като светско събитие от обиколката им на голям европейски град. Така истинските фенове по трибуните биват изместени от „селфи принцеси“, които дори не знаят правилата на гледания от тях спорт.

Точно поради тази причина успешният протест на феновете на Ливърпул е огромна победа за футбола, макар и да не изглежда като кой знае какво постижение... 


Дано това не остане единичен случай, а се превърне в тенденция.


Борис Мутафчиев, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар