Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2016 г.

Доц. Дарина Григорова: Чуждопоклонничеството поражда реакции на еснафско малодушие

"Общият път пред българите ще се появи когато интелектуалният елит престане да презира народа си"
 
"Системният проблем е, че времето, за което мислим и за което помним, e времето между две правителства или двама министри, магическата дума „съюзник" или „партньор" ни хипнотизира и забравяме, че всички имат стратегически интерес и сменят тактиката според ситуацията. Ние трябва да мислим за нашите, независимо от конфигурацията в момента."

Това каза за БНР доц. Дарина Григорова по повод чуждестранните влияния в българската политика. Тя изтъкна, че основната мишена на чуждото културно влияние са подрастващите, чийто път сега започва.

"В Русия има носталгия и сериозен интерес към постсъветските територии, както в Турция към постосманските. Това е имперско мислене. То може да затихва при определени периоди, но не изчезва. Така че, като външни фактори, и двете са еднакво силни в България. Аз мисля, че нашите турци, поради дългото съжителство с българската култура, която е европейска, са повече европейци, отколкото анадолци. 


Проблемът е външното влияние и това, че Турция използва ислямизма като инструмент за пантюркизъм. Пантюркизмът е на първо място - турското влияние. Ислямът е само инструмент, но оттам е заиграването с Катар, със Саудитска Арабия. Ние не знаем тук мюсюлманските училища, които се спонсорират отвън, откъде идват, на какъв език говорят, турски или арабски, на какъв език са учебниците, откъде идват емисарите", коментира доц. Григорова.

"Русия е европейска, все пак, държава и тя ни е много по-близка, така че нейното влияние не може да бъде така пагубно", убедена е Григорова. 


Според нея Турция е особено чувствителна по въпроса с кюрдите, а убийството на катапултиралия руски пилот показва че ислямизмът ще бъде последният пирон в неоосманистката идея.

"Общият път пред българите ще се появи когато интелектуалният елит престане да презира народа си", категорична е Григорова, според която чуждопоклонничеството поражда реакции на еснафско малодушие. 


Проблемът отдавна е разгледан в литературата, припомни тя и спомена „Пази, Боже, сляпо да прогледа" и „Падна леко".
Дарина Григорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар