Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2016 г.

Борисов: Не можем да си позволим да твърдят, че подкрепяме олигарси

Правителството ще прекрати концесионния договор за ски зона Банско, ако по спорните въпроси с дружеството "Юлен" не се стигне до съгласие.
 
Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Екоминистърът Ивелина Василева ще направи още един опит да се намери разумният баланс, като събере всички страни, според стенограмата от заседанието. Пред журналисти в МС днес тя посочи, че според юристите евентуално прекратяване на договора носи огромен риск от съдебни процедури за години и финансова щета за държавата. 


"Причината е, че единственото основание за прекратяване на договора с "Юлен" е съществено неизпълнение на задълженията, а това е трудно доказуемо. Ако държавата бъде осъдена, трябва да бъдат възстановени инвестираните до момента средства, да бъдат покрити разноски по делото, ще има и непреки щети за туризма. Вероятно става дума за десетки милиони", пресметна Василева.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че трябва да има втори кабинков лифт на Банско. Не може с километри да е опашката, аргументира се той, но в същото време заявява, че не може да приеме правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. 


Коментарът му е по повод вчерашното решение да бъде спряна процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група за концесионния договор за ски зона Банско.

"Нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим. Не може да си позволим да затрием парка "Пирин", знаете колко държа на това", коментира още той.

По думите му концесионният договор е от 2001 г. и в него има куп неточности. Премиерът заръчва представители на министерствата на туризма и на икономиката да присъстват на срещата при министър Ивелина Василева, за да се посочат разумните доводи.

"Повтарям, за втори лифт аз съм категорично "за", защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение", коментира още той и обобщава: "Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме".

Екоминистърът Ивелина Василева припомня, че договорът и анализите към него са подготвени през 2001 г. по времето на правителството на Иван Костов и е подписан по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

"Това, което е установено, и причините за напрежението, за споровете, за различните тълкувания, е, че изначално текстовете на договора са непрецизни. Основният проблем е кой точно е предметът, обхватът и обектът на концесионния договор", обяснява тя. Освен това са настъпили и редица промени в действащото законодателство, които водят до противоречия между клаузите и действащите правни норми.

По думите й всички хипотези са били разглеждани от работната група - запазване на съществуващото състояние, което може да продължи да създава напрежение, както и прекратяване на концесионния договор, което е възможно при доказване на съществено неизпълнение на клаузите. Това обаче предвид липсата на ясни определени текстове в договора е трудно доказуемо и би могло да доведе до наистина сериозни щети и финансови последствия за държавата, невъзможност да се изпълняват дейностите по развитие на ски спорта и туризма в региона, посочва екоминистърът пред колегите си от правителството.

Затова междуведомствената работна група е препоръчала прецизиране на текстовете, залагането на ясни механизми за упражняване на контрол, както и санкционни механизми, които държавата може да прилага при установяване на нарушения, съобщава Dnes.bg.

Работната група предлага и промяна на методиката и начина, по който се формира концесионното възнаграждение, което получава държавата, с цел то да се увеличи. Разглеждането на доклада й от МС се отлага обаче до провеждането новата среща, на която ще се обсъждат спорните въпроси.



Няма коментари:

Публикуване на коментар