Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2016 г.

Родната Темида да си понамести превръзката

Година и шест месеца условна присъда и глоба от 2000 лв. плюс изпитателен срок – толкова се полага на австралиец, разпространявал порнографски материали с непълнолетни у нас.

Човекът, който пребивава постоянно в България, но иначе е гражданин на Великобритания, Франция и Австралия, имал на компютъра си над 1 терабайт (равняващ се на 1000 гигабайта) снимков и видеоматериал с участието на лица, видимо под 18 години, което означава, че изобщо не си е губил времето.

Ако чужденецът с разностранен произход и объркано съзнание беше хванат за същото в една от изброените три страни, със сигурност трудно би му се разминало с условна присъда.

За сравнение, преди няколко години българин на Острова беше спипан, че е свалял от интернет детска порнография и беше осъден на две години затвор съвсем неусловно, включен в регистър на сексуалните престъпници за най-малко петгодишен срок и беше препоръчано след излежаване на присъдата да бъде депортиран в родната си страна.

За разлика от нашенеца очевидно австралиецът ще продължи да си пребивава у нас почти необезпокояван, ако не се смята изпитателният срок, през който ще трябва да внимава какво прави, или поне да го прави така, че да не го хванат отново. За глобата от две хиляди лева пък изобщо не си струва да се говори.

А това, че и случаите на български граждани, извършили същото престъпление, приключват с условни присъди, е само още едно доказателство, че правосъдната ни система е неоправдано и тревожно мека към тях.



Камелия Христова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар