Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2016 г.

Какво ще стане със скандинавския рай с тези бежанци?

Притесненията на хората се засилват, а властите се ослушват

В норвежко училище родители поискаха да бъдат въведени училищни пазачи, като "допълнителна охрана". 


Но това далеч не е случайно. Управата на училището е взела тази предпазна мярка срещу евентуални нападения от бежанци. Критиците смятат, че това е евфемизъм за нетолерантност.

На север, в шведския град Каликс, бастион на традиционната дясноцентристка политика, над 100 души се разписаха в подписка срещу превръщането на класическа къща от 19 век в център за непълнолетни бежанци.

Преди година подобни дебати биха били нечувани в либералните северни страни. Но днес антиимигрантските партии набират скорост, особено с оглед на рекордния брой бежанци, които са влезли в северните страни през 2015 г. - 250 000.

Само в Швеция са влезли над 163 000 бежанци през последната година и крайно десните рязко набраха популярност. В Дания антиимиграционната партия е втора по популярност, пише "Reuters".

В крайна сметка се оказва, че мнозинството от хората нямат нищо против бежанците. Просто да не бъдат в двора им.

"Това е голяма промяна, която се случва близо до нас. Във всички квартали има притеснения", обяснява Пия Алмванг, която е начело на родителската асоциация в началното училище Лисакер, близо до Осло. Кварталът, в който се намира училището е процъфтяващ, застроен основно с къщи. А наблизо се намира и бежански център за 600 души, отворил врати наскоро.

"Родителите просто се притесняват за децата си", смята тя.

Градската управа е откликнала на искането на родителите за допълнителна сигурност. В крайна сметка обаче критиците надделяха и така и не се стига до наемането на допълнителна охрана.

В съседна Швеция ситуацията е подобна. Проучване през февруари посочва, че за 40% от шведите основното притеснение е не образователната система, безработицата и орязването на помощи, а именно заплахата от миграцията. Това е рязка промяна само за половин година.

А Швеция има опит с бежанците - от приемането на виетнамски бежанци през 60-те, до отваряне на обятията за бягащите от конфликтите на Балканите през 90-те.

През 2015 -а политиката на отворени врати не подмина и Швеция - благотворителните организации са отбелязали рекордни нива на дарители. Но рано или късно махалото се обърна и в другата посока - мнозина се разтревожиха за ефекта от миграцията върху училища, престъпност и дали държавата ще се справи с всички бежанци.

В шведския град Каликс притеснение предизвиква планът на местната управа да настани 30 малолетни бежанци в стара къща.

"Имам голямо сърце и смятам, че трябва да помогна", обяснява 75-годишната Ане-Маж Остлунд. "Но достатъчно!", отсича дамата, която живее близо до хостел с бежанци.

"Живеех в рай тук... тук е спокойно", разказва Остлунд, която живее в същата къща от 1948 година насам. "А сега какво ще стане?", пита се бившата детска учителка.

А в Ханиге, близо до Стокхолм, властите планират да отворят Център за непридружени непълнолетни бежанци близо до местно училище. Но срещата с родители и ученици е протекла доста бурно - служителите са били посрещнати с викове: "Те ще изнасилят децата ни!" и "Кой ще отговаря, когато някой умре?".


Няма коментари:

Публикуване на коментар