Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2016 г.

Далаверата с новите лични карти! Защо Цветанов иска безконтактен чип?

Поредната замаскирана далавера на управлението на правителството на Бойко Борисов остава абсолютно неглижирана от прокуратурата. По традиция.

Този път с т.нар. „нови лични карти“.  Поръчката за „подобрени“ лични карти се очертава за около 600 -700 милиона лева.

Да върнем за кратко обаче хрониката назад във времето.
 

През 2007 година тогавашният вътрешен министър Румен Петков посещава Рим, за да договаря с Италианските власти направата на български паспорти с много добра защита. Италианците предлагат да вложат 30 милиона евро. На Петков не му стига министерското време, но пък Михаил Миков в качеството му на вътрешен министър подписва договора със „Сименс“. При Цветан Цветанов „трагедията“ с личните документи бе скандална, той подписа анекс към договора.
 

Апропо, италианците изчисляват още в началото на договарянето, че за четири години ще спечелят 150 милиона евро и то без България да дава стотинка нито за машини и т.н., като всичко идва от тях, плюс това е на държавно ниво – от монетния им двор.
При Цветанов гръмна скандала с проблемите с издаването на новите документи за самоличност.
 

При второто правителството на Бойко Борисов, отново на ход е далаверата с личните карти.
НИКОЙ ОБАЧЕ НЕ КАЗВА ДОСЕГА КЪДЕ Е ИСТИНСКАТА КРАЖБА. ЕТО Я:
В парламента Цветан Цветанов предлага личните карти, които за пореден път ще бъдат „обновявани“, да са с безконтактен чип.
Защо предлага Цветан Цветанов личните карти да са с безконтактен чип?
 

Защото ако са с контактен чип, четецът за контактен чип за лични карти струва 10 евро. А четецът за карти с безконтактен чип – проверка на АФЕРА показа, че най-евтиния на пазара струва 130 евро.
 

И сега внимание!: това означава, че всяко едно учреждение, което ще работи с тези лични карти, или всеки, който иска да участва в електронно гласуване, трябва да си купи такъв четец.
 


Очаква се най-вероятно фирмите, които ще го продават да са една или две. Те трябва да бъдат сертифицирани, за да може човек да използва тези четци.
 

И ТОГАВА ЦИФРАТА, КОЯТО ЩЕ СЕ „НАБИЕ“ В ТЕЗИ ПОДБРАНИ ФИРМИ, ЩЕ РАВНЯВА НА ОКОЛО МИЛИАРД ЛЕВА!
Вътрешният министър Румяна Бъчварова рече, че личните карти щели да струват, колкото и сега. Да, те ще струват, колкото сега, ОБАЧЕ, КАТО ИСКАШ ДА Я ПОЛЗВАШ ТАЗИ КАРТА, ЩЕ ТРЯБВА ДА ДАДЕШ ОЩЕ 300 ЛЕВА!
 

А ФИРМИТЕ, КОИТО ЩЕ ПРОДАВАТ ТЕЗИ ЧЕТЦИ, ВЕЧЕ МОЖЕМ ДА СИ ПРЕДСТАВИМ КОИ /ЩЕ/ СА. И как изобщо няма да имат нищо общо с ГЕРБ, Цветанов и Борисов.
 

На практика, шегуват се спец. експерти пред АФЕРА: „Цветанов няма да вземе нищо от обществената поръчка, но по-късно, чрез четците ще получи поне пет пъти повече“.


Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар