Зима

Зима
Пролет

15 февруари 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (8-12 февруари)

Понеделник, 8 февруари

Министрите раздали през 2015 г. на приятелските медии 11 млн. лв. Само през декември ги боцнали с инжекцийка от близо 4 млн. Без търгове и конкурси, при стриктно заобикаляне на ЗОП. С две думи – зоб без ЗОП. Сяда съответният министър с главния редактор и се договарят: Ти колко искаш и какво ще дадеш срещу това? И главният кандисва да даде всичко, даже и повече. Най-щедър бил Калфин, който раздал над 4,3 млн. лв. Московски дал 1,25 млн. лв. И Павлова давала, и Ивелина Василева, и Лукарски… Най-много намазали бТВ и Нова. Първата гушнала 1.74 лв., втората 1.75 млн. Добре захлебило и радио „Дарик” – 755 хил. Агенция „Фокус” получила 530 хилки и т.н. Но това са трохи в сравнение с предстоящото раздаване. По различни програми се задавали къде 140 млн. лв. за реклама.

Г-н премиер, да сте такъв да дадете едно-две милиончета на „Редута”, ще дойдем целият авторски състав да ви цункаме по… Навсякъде ще ви цункаме за такива пари. Просто ще ви скъсаме от целувки. Плюем на журналистическата деонтология, майната му на журналистическия дълг! Дълг ли? Стига, дългове натрупахме доста. И какво е дългът? „Дългът е това, което човек върши с отвращение и после дълго се хвали.” Зер не е дълг да вземеш едни пари, ако ти се дават? Къде в журналистическата деонтология пише, че не може?!

Ще цункаме, ще цункаме… Беновска нито е по-млада от нас, нито е по-красива. Не разбрах радио К2 колко е получило, но колкото и да са, заслужени са. Респект! Майсторица! Чуйте сами: „Уважаеми господин Борисов, Реформаторски… п.шчици, малки и непотентни грантовчета, се опитват да Ви забият – забравете добротата и търпението си! Отговорете им както се следва!... Следвайте пътя си. Призван сте! Напред и нагоре… нека сте силен, каквото и да ви говорят в Лондон, в НС, РБ, в посолството на САЩ, на Луната, на Северния полюс… Един от най-големите евромъжкари, унгарецът Орбан, Ви удари адски авторитетно рамо, от уважение към политиката Ви. Пратете в Youtube клип как дрънкате на китарата и пеете тази песен, чуйте я: “Ако си дал”…

Извинете, явно съм объркал снимката…

“Обичам леещите се като дизентерия патетични думи и изречения.” Хенри Милър, дами и господа. Същият, дето обича да казва: „Нямате представа как разцъфва жената от смяната на спермата.”

Психолозите са доказали, че и най-тъпият престава да изглежда толкова тъп, ако ви хвали. И за да се преодолее този механизъм е нужно обуздаване на егото и просвещаване на съзнанието. Това в случай, че се чудите премиерът що не я помоли да млъкне.

Ама то не са само парите. Ангелкова обяснява какви чудеса се правят за стимулирането на вътрешния туризъм, за да се направи България и българите по-популярни сред българите. Сърбите например са много популярни помежду си. Но ние не сме. Провели се над 100 безплатни тура за журналисти и 100 експедиентски тура. Експедиентски, за който не знае, идва от експедиция. Но понеже участник в експедиция в случая не означава нищо, та ще добавим обяснението на колегите от „Сега” - безплатни турове с кьорсофра за журналисти и турагенти. Яжте, пийте, Европа плаща...

Ех, някога и нас ни канеха на експедиентски турове. Хубаво е, майка му стара! Чак до Индия сме ходил като президентски експедиент. И като знаем какво е, нормално е да ни се зловиди. Не ли?

Калоян Стоев пише в „Труд”: „Край на омерта за черните тоги”. Яко е нагъзил с извинение опърничавите съдии като Лозан Панов, Калоян Топалов, бившия министър Христо Иванов, Съюза на съдиите. Де що има читаво – под ножа. Под псевдонима Калоян Стоев, както навярно си спомняте, до скоро се подвизаваше лично гл. редактор Блъсков. Но сега Калоян Стоев е получил размножение на личността: „Под името Калоян Стоев „Труд” отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика (САПС).”

Малий… Политическа семиотика! Ако в момента можете да ни видите и малко поне разбирате от невербална семиотика, по-специално от кинесика, окулесика и хаптика, веднага ще ви стане ясно какво мислим за трудовашките семиотици.

„Сега” се подбъзиква, че тоя екип е нещо като журналистически Козма Прутков. Доколкото сме чел, зад Козма Петрович Прутков се крият четирима души - тримата братя Жемчужникови и братовчед им Алексей Толстой. А зад Трудков колко се крият е трудно да се каже. Със сигурност поне двама – Петьо Блъсков и д-р Илия Илиев. За д-р Илиев няма да кажем нищо лошо, защото той навремето ни нарече талант. При това в присъствието на Блъсков, на който не му стана хич приятно. Сигурно си помисли, че ще искаме увеличение на заплатата. Блъсков и д-р Илиев от години работят като колектив. Блъсков казва какво трябва да се напише, кой трябва да се насере, извинете, а д-р Илиев му придава научна форма. Но може да са се присъединили и други към екипа. Между другото, Козма Прутков е държал да публикува произведенията си само и единствено на 11 число на месеца. Което, разбира се, Трудков няма как да спази, защото съдебната круша трябва да се друса ката ден, докато окапят гнилите плодове. Така правеше навремето и главният секретар на МВР ген. Борисов: „Виждам, че вече крушата се друса. Съдът и следствието не излизат от устата на журналистите, което ме радва и аз непрекъснато им подавам теми, за да има приказка.("Банкер" от 23.02.2002)

Както и да е. Както казва Козма Прутков, „Бывает, что усердие превозмогает и рассудок.”

При Трутков няма какво толкова да се превъзмогва.

Вторник, 9 февруари


Радан Кънев вика за Куневите: „ДБГ са готови на всичко, за да получат едно министерство… Все по малко изглежда, че сме едно."

Верно е, все по-малко изглежда да са едно. Обаче не изглежда и да са две… Работата отива към апартейд и по-добре. Проф. Танев повдигна леко пердето. Каза, че спрял конкурси за милиони заради съмнение за политическа намеса. Между другото, миналата седмица Бареков твърдеше, че професорът му се жалвал, че „работил не като министър, а като пъдар, за да дебне Вълчев и Кунева да не крадат от парите за образование.” И то се покрива с казаното от Танев по телевизора. Още докато бил тръпен нов министър му пробутали за подпис папка за детски лагер в Равда, който МОН да хариже за 100 хил. лв. Оказало се, че имотът струва 22 млн., даже имало и решение на ВАС. По думите на Танев депутатите на Кунева Бойка Маринска и Димитър Танев вършеели из министерството като из бащиния. "Няма нищо нередно депутати да идват в министерството, но се наложи да спра няколко обществени поръчки", намига Танев (това именно изучава окулесиката).  Спрял конкурс за избор на фирма за подбор на персонал в МОН на стойност 4 млн. лв. И други работи спрял.

Соломон Паси категорично в защита на кандидатурата на Бокова. "Ако българин стане шеф на ООН, България ще получи шанс, какъвто не е имала от 8 века насам.”

Какво е станало преди осем века? Прегледах CV-тата на Иван Асен I, Калоян, Иван Асен II, но не видях нещо, което да кореспондира с Организацията на обединените нации. Освен Паси да има предвид, че при Иван Асен II България обединява големи части от съседните нации - византийци, македонци, албанци и излиза на три морета. Ако е така, ние не възразяваме. Бил сме на плажа на Дурас, нямате представа колко е красив. Много е лош пътят до там, но пък ние имаме човек, дето за няколко години ще го направи магистрала и ще пререже лентата.

Раждането на Борисов. Снимка крадена.

В случая с Бокова, вика Паси, отговорността е на Борисов. „Той проваля шансовете на България ежедневно". А по повод заговора срещу премиера в Лондон, вика: "Ако е заговор, това е прекрасен заговор срещу мекушав, нерешителен и дълбоко некомпетентен премиер."

Какво нещо! Повтаряме ги тия работи от 2009 г. и доживяхме и Пасито да доде на нашия. Затова е казано, че умният човек седи на едно място. И рано или късно зад него се образува опашка.

Няма да се хабим да вземаме отношение по кандидатурата на Бокова. От сигурен източник имаме информация, че две от Великите сили не я одобряват. Тоест, няма да стане.

Проучване на "Конрад Аденауер" и "Медийна демокрация" за състоянието на медийната среда през 2015 г. показва, че едва 12% от българите смятат, че медиите у нас са свободни. (Преди две години са били 17%!) 65% са категорични, че българските медии са зависими.

През 2015 г. Борисов е най-споменаваната личност в медиите. Името му присъства в 23% от статиите и предаванията. Той е и личността с най-позитивен имидж. Статиите за и против са 3:1. За всяка една публикация, от която Бойко го е присърбявало, е имало три, които са го почесвали. През 2014 г. най-споменавани са били Станишев и Орешарски, а Борисов е споменаван в критичен контекст. Което говори за? За курвенския характер на медиите, естествено.

Видели сте списъците на богаташите с депозити в КТБ. Няма място тука да ги изреждаме. „168 часа” ги е обобщил: С влогове в КТБ са 50 министри, заместник-министри и съпругите им, 65 депутати, 184 съдии, 152-ма прокурори, 72-ма следователи, 132-ма директори от ДАНС, НРС и други изпълнителни органи, 150 кметове и заместник-кметове. „Списъците на хората с депозити показват обвързаностите на всички власти с пирамидата КТБ, но най-силно представена е съдебната власт. На практика фалиралият трезор е съхранявал парите на почти всички хора, от които зависят важните решения.”

Нас обаче друго ни впечатли. Светльо Витков обясни, че когато откривал влог на партията си в КТБ, първо го попитали дали иска преференциална лихва. А вторият въпрос бил дали не предпочита лихвата да отива на негово име като частно лице. „Редно е, вика Витков, хората да разберат колко политици и бизнесмени са приели този вариант.”

Много работи са редни, ама не стават. Защото стават много нередни. Редно ли е например да се учат децата, че „морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол?” Не, нали? Обаче така ги учи учебникът „Човекът и природата” за 3-ти клас на „Булвест“. От там децата научават също: „Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители.”

От учебник по литература за 7 клас на „Анубис“дечицата научават: „Връх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него.“

И за да разберете колко опасни са такъв род погрешни знания, ще дам още един пример, от „Човекът и обществото“ за 4 клас на „Анубис“: „Мандатът на българският президент е 4 години.“

По-паметливите от вас сигурно ще си спомнят, че премиерът Борисов упорито твърдеше, че президентският мандат е 4 г. И сега се изяснява, че той се е готвил не по „Сравнително конституционно право” на проф. Баламезов, както твърдяха апологетите му, а от учебника за 4-ти клас. Ако не вярвате, спомнете си как хвалеше читанката, която малко преди това беше прочел. Спомнете си също и признанието на Царя, че това за 800-те дни го е взел от учебник по икономика.

Ама вижте какво! Хубавото е, че четат, не ли?

Сряда, 10 февруари

Адвокатът на банкера-беглец Константин Симеонов вика, че в изнесените от синдиците списъците на вложители  липсвали имена. Нямало например дъщерята и зетят на вицето Попова: „Константинка Попова и Евгени Танчев имаха над милион и половина. Кой е редактирал списъка? Делян Пеевски и хората зад него. Ние сме олигархична държава и прокуратурата е изключително подчинена на тази олигархична държава.”

Логично е да е Пеефски. Марга е близка приятелка на неговата майка. И я гласят за кандидат за президент. Марга, не майка му. Макар че майка му има повече данни.

Попова се включи в ефир да опровергава: "Нито синът ми, нито дъщеря ми имат влогове в милиони в КТБ... Само съпругът ми си знае колко пари има в банката."

Не отрича влоговете, отрича милионите. Което не значи, че нямат например 800-900 хил. И признава, че и съпругът ѝ имал, ама ги пази в тайна от нея.

Обаче ще ви кажа – правилно му викат на Плевнелиев Чехльо! Ако съм на негово място, така ще я задействаме по устав Марга, че на третия ден сама ще напусне. А тя се е разперила, цял етаж държи…

Голям таш… пардон, майтап, макар другото да е по-точно. Ureport.bg открили, че в последния брой на фалиралата лани „Преса”, в дописка на 34-а страница, неизвестен спортен журналист закодирал послание до Пеефски. Главните букви на първите 12 изречения пращат следния хабер: „К*Р ЗА ПЕЕВСКИ!”

Нема лъжа, нема измама! На снимката се виждат и адресатът, и пожеланието.

Шансът това послание да се получи случайно е едно към 16 млрд. Но все пак го има. Според „Теоремата за безкрайната маймуна”, ако сложиш неограничен брой маймуни на достатъчно здрави пишещи машини, съществува вероятност някоя от тях да напише „К.Р ЗА ПЕЕФСКИ!”.

Според Жабанюз на една от най-близките сътруднички на Ненчев от младежкото БЗНС и началник на управление  в „Снабдяване и търговия" ЕООД в МО (по-известно като "Кражби и продажби"),  е отказан допуск до класифицирана информация. Никога няма да се сетите за причината. Даже няма да повярвате. Въпросната госпожица, некоя си Ралица Р. имала три регистрации за проституция.

Ей, тоя Ненчев е много палав, бе! Направо с професионалистки се обгражда! Според "Монитор" и друга чиновничка в МО била изловена да прави секс за пари. На трето място пък прочетох, че и Росица Русева, на която лани ѝ се отказа достъп и се наложи да напусне шефското място в "Кражби и продажби",  също била от контингента…

Не, чест не му е нужна на плебей

и кретаме, доволни от съдбата,

в дома ни, в нашия прочут бордей…

Ех, Франсоа, Франсоа! Какво знаеш ти…

Много интересно. В „Труд” чета, че магистралката Тинка М., е осъдена за трети път от Дупнишкия съд на 3 месеца условно за проституция. Досега била осъждана два пъти на пробация и обществено полезен труд. Тинка М. осъдена, а Ралица Р. назначена за шеф в МО?!

И докато сме на темата за смешните движения… Резултати от проучване на сексуалните навици на британците показват, че 75% от тях не харесвали целувките по време на секс, пише „Новинар”.

Щото ние българите ги харесваме... И приказка имаме дори такава: „Ръгай, ръгай, после шсъ целиваме!” Така, де, не можеш да се разсейваш… За всичко си има време и място. Освен ако не предпочиташ на едно място…

Много си приличаме с британците. Например друго изследване показва, че там една трета от младоженците не правели секс в първата брачна нощ. И у нас рядко младоженците правят секс през първата брачна нощ. По стара традиция това е времето, когато се броят парите. И като се окаже, че приходът изостава от разхода, то ти се отщява…

Четвъртък, 11 февруари
Турция забрани на Доган и Пеевски да стъпват на нейна територия. Това се случва непосредствено след като ага Местан съобщи, че ще прави нова партия ДОСТ – движение за нещо си, но не запомних. То не е и важно. Щото нали движението е важно, крайната цел е нищо…

По този повод Звездомира Мастагаркова пише в БЛИЦ. Запомнете това име, макар да не е лесно. Такива всеотдайни се срещат рядко дори в брас секцията на българската журналистика: „От забраната на Турция за Доган и Пеевски да стъпват на тяхна територия излиза само едно - че това са най-непреклонните защитници на националните интереси. И че именно те пазят страната ни от скандалните щения на Турция да превърне Кърджали в автономна територия, васална на комшиите, както и ДПС да бъде турска партия… Истината лъсна и маските са свалени и дори излиза, че Ахмед Доган е новият Васил Левски, който пази страната ни от разпокъсване.”

Левски умря, да живее Левски!

Имаме силно усещане за светотатство!

В бъдещето тъмно Доган гледаше ясно.

Той любеше свойто отечество красно…


Я там някой да подаде на момата салфетка.

Малко ме смути в първия момент заглавието в „Сега”: „Лъскат истината като бастун”. Защото нали знаете какво означава „лъскаш бастуна”? Но като прочетох Мастагаркова, престана да ме смущава. Така лъскат, че чак мъзга пуска…

Обаче по въпроса има и друга гледна точка. Турската преса пише: "Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари." Даже може вече да се е оказало… Зер бадева припка Цацаров на два пъти до Турция?! Контрабандата се оценява на около половин милиард. И това, което вбесява агаларите най-много, е, че парите отиват за финансирането на ПКК.

Та може да излезе малко по-сложно от един гол патриотизъм.

Ще кажа нещо и ви моля да го запомните поне до първите парламентарни избори. Това, което се случва в ДПС, ще бъде изключително важен тест за настроенията в турското малцинство. Ако гласуват за Доган, означава едно, ако за Местан – друго. Накратко, ще разберем чие е Кърджали и докога.

Пък Митьо Гестапото и агент Симеонов (Стоян Денчев) наградили агент Сава с почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов” заради приноса му към държавността.

Наградени са също Светлин Русев и кметът на Бургас Димитър Николов.

Досега с почетния знак „Стефан Стамболов” са отличени президентите Желев и Първанов, патриарсите Максим и Неофит, Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Ирина Бокова, акад. Антон Дончев, проф. Андрей Пантев, ген. Ангел Марин и Маргарита Попова, Ивайло Калфин. Няма случай български политик, или интелектуалец да е отклонил наградата. Те верно, че избират само свои хора, ама все пак. Дори дисидентът Желев не я върна! Омбудсманът Гиньо Ганев също не я върна. Акад. Юхновски не я върна... Най-после, големият антикомунист и демократ Бойко Борисов не я върна! А президентът Първанов пееше с Гестапото "Хубава си, моя горо"...

Като братлета са, не ли?

И така докато седем милиона мишлета продължаваме да си ровим из досиетата, оня който е обръщал хората в доносници, получи всеобщо опрощение. Не знам какво е това и как да го нарека. Ама е по-страшно и от стокхолмски синдром! Ще излезе прав Коритаров, че „някой ден агентите на ДС ще бъдат изучавани като християнски светци, те са светците на комунизма…”
 

Както сме я подкарали, до година-две и това ще стане…

Петък, 12 февруари

Оня ден на МС Бойко се пошегувал с Лукарски: „Ти, рекъл му, имаш ли Зика?” Защо точно него е избрал, не мога да ви кажа. Засега вирусът не е много изследван, обаче се предполага, че се изразява в микроцефалия и често предизвиква изоставане в психическото развитие. Та излиза, че макар и на шега, Борисов го е попитал малоумен ли е. Не ли?

Четох, че над 99% от генетичната ни информация е идентична с тази на всички други хора. Само 1% бил уникален.

Не може да бъде! Отказвам да имам 99% общи гени с Лукарски, с Цветанов, с Тетка Цачева… Даже с Борисов отказвам такава общност! Не че имам високо самомнение, но разликата трябва да е много повече! Така, де, кажете честно, възможно ли е само 1% да ни дели с Цветанов?!

Всъщност, всичко е възможно. На друго място пък четох, че разликата между прасето и мъжа е 2% в ДНК-то и 10% в поведението.

Ей, братя от последната възраст! Забравих да ви почеша, бе, злото да ви забрави! Четирима студенти от Масачузетския технологичен институт изобретели умен тиган – pantelligent. С помощта на топлинни сензори и блутут връзка информира, когато храната е готова. Освен това има достъп до безброй рецепти и дава компетентни съвети в реално време. Например, ако решите да посолите за трети път, тиганът ви предупреждава. Като стане готово яденето, почва да бибитка. А като почне да загаря пуска сирена. И всичко това само за $199.

Какво да сложите в толкова умен тиган ли? Ама не ме занимавайте с глупости, де! Всичко можете да сложите в един умен тиган. Пък той ще си намери съответната рецепта, нали затова е по-умен от вас?!



Тони Филипов, д-р  reduta.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар