Зима

Зима
Пролет

15 февруари 2016 г.

Villa Yambol е новото име на Винпром Ямбол

Навръх 14 февруари, денят на лозарите и винарите, избата с най-дълга история в Южна България организира пищно тържество по случай професионалния си празник, което посвети на своите съграждани.
 
Виненото шествие се състоя в централния парк на града под мотото „Ямбол е вино и традиции" и събра хиляди семейства. 

В знак на почит към покровителя на лозята и виното, св. Трифон, те бяха почерпени с 3 тона вино Villa Yambol, множество месни деликатеси и богата фолклорна програма, посветена именно на лозята и плодородието. Компанията избра повода да отпразнува своето ново име, развитие и успехи, достигнати благодарение на общността.

„Винпром Ямбол, започнахме настоящата 2016 г. като Вила Ямбол. Причината е само една - успехите ни освен на българския пазар, вече са видни и на международните и имахме нужда от ново лице. Почерпката на Трифон Зарезан, която по традиция се прави на лозята за берекет, тази година изместихме в града, за да благодарим на всички негови жители, защото в почти всеки дом в Ямбол има или е имало наш служител, допринесъл за тези успехи", с това послание стартира празника изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов.

Основното желание на ръководството бе да въведе гостите на празника в обичаите на Трифон Зарезан. Затова Аврамов разказа как заедно със служителите на избата всяка година почитат покровителя на лозята, като при изгрев слънце зарязват за здраве и берекет, за да е плодородно лозето и сладко и сочно гроздето на есен. Лозята се поливат с вино, а зарязаните пръчки се поставят в джоба. След това се коронясва най-заслужилия от служителите за Цар на лозето, който обичаят повелява да се грижи гроздето да даде богата реколта и сочни плодове на есен.

Ансамбъл „Българе" пресъздадоха на живо важни за лозарите и винарите от региона ритуали, сред които обреден танц с кокошка, пита и вино и колоритното пристигане на Царя на лозето в града, който трябва да почерпи с вино своите съграждани, за да е богата на грозде годината. Гайдари от 100 Каба Гайди отвориха сърцата на ямболии към музиката, съпровождала всяко значително събитие на българина в миналото. Първенците в кукеруването, характерно за региона на Ямбол, представиха автентични местни танци за прогонване на злото, зимата и студа, за да дойде време за слънце и плодородие на лозята. Организаторите изненадаха гостите си с известния Ути Бъчваров и неговото внушително „Кулинарно шоу на колела", което впечатли с двутонно и голямо пет метра барбекю на дървени въглища, в което бяха приготвени на живо няколко хиляди порции месни деликатеси за семействата на града.

Ямболският регион е характерен с изключителните си благоприятни климатични условия и качества напочвите за отглеждане на богати лозя и сочни гроздови плодове. Част от сортовете, които Вила Ямбол поддържа в този край са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите, които се разпростират на 10 000 дка лозови масиви. Първата мускатова ракия в България е дестилирана именно от компанията под името „Стралджанска", отлежалият вкус на която е търсена от ценителите и до днес. Вила Ямбол произвежда и любимата на българина „Ямболска Гроздова", както и палитра от червени, бели и розе вина Villa Yambol, които са наградени с медали и отличия от редица български и международни дегустационни конкурси.

Вила Ямбол е наследник на история от 1924 г. Производствената й базата притежава 11 хил. т. общ съдов капацитет и възможност за преработка на 500 т. суровина дневно, както и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение - на над 18 млн. литрa. 


Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина, разработва и бутикови партиди. Изнася продукти за повече от 20 страни, сред които Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Норвегия, Полша, Русия, САЩ, Холандия, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония и др.



Няма коментари:

Публикуване на коментар