Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2016 г.

Стефан Мавродиев: Стремлението към величие е вродена тъпота

"Нашето призвание е да празнуваме живота. Самият живот е прекрасно нещо, той трябва да се живее, както го усеща човек. Той трябва да се споделя с удоволствие и радост с останалите."

 
Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR големият актьор Стефан Мавродиев.

Докато човек е жив, носи всички хора, с които е общувал, в себе си, сподели актьорът по повод колегите си, с които е работил във филмите и постановките.

По повод творческите си планове той категорично заяви, че не тегли черти.

"Продължавам - последната ми премиера беше преди два дни, след няколко дни ще имам втора премиера в НДК", каза Мавродиев по повод новия спектакъл, в който участва - "Четири“. Там играем бивши оперни певци-звезди, събрани на едно място. "В нея става дума за музиката, за изкуството, което не е празна дума, там става въпрос и за човеците“, разкри актьорът.

Според него днес човеците са потъпквани от самите себе си.

"Ние сме великолепни в своето самопречене и това да пречим на другите. Особено това се вижда при големите институции – българското чиновничество – безумни реформи, а нищо не се променя, защото хората са се залостили вътре в системата", каза той.

Той припомни, че от Освобождението ни от турско робство в държавата ни битува една приказка. "Държавна служба. Това е инстинкт за самосъхранение", определи той.

За последните 25 години управляващите не разбраха, че във всяка област трябва да има ясна политика, а не политиканстване и борба за кокала. Или се грижиш за културата си, или не се грижиш, смята Мавродиев.

"Понякога се чувстваш толкова безпомощен и не знаеш какво да направиш и имаш чувство, че в тази държава едни хора мразят други и нарочно не правят това, което е необходимо. Затова сме на това дередже!", отсече актьорът.

В ефира на телевизията големият актьор сподели и една своя максима: "Стремлението към величие е вродена тъпота. Ти си велик, ако си отдаден на обществото и го съхраняваш."

Няма коментари:

Публикуване на коментар