Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2016 г.

Цветанов ли? Помним го

Защото в българската реалност нещата се случват така - понякога те се завръщат...
 
В петък управляващото мнозинство назначи бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ден по-рано същото това мнозинство заедно с БСП и ДПС избра след предварителен сговор членовете на съдебния инспекторат.

Без дебат, но с предварителен кастинг именно от Цветанов. Целият този сюжет ни връща четири години назад във времената, когато по волята на Цветанов и Фидосова съдиите се избираха и уволняваха.

Между другото един от назначените инспектори беше острие в атаката на Цветанов, водена срещу омразния председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. По това време присъдите се четяха от парламентарната трибуна, а полицейските акции носеха имената на магистрати. 


Сякаш сме забравили, че:

Преди по-малко от месец Върховният касационен съд оправда Цветанов по последното дело срещу него - за отказа да разпореди СРС-та. Въпреки оправдателната присъда във влязлото сила решение ясно се казва, че Цветанов "не е имал правото да изземва чужди правомощия и да отказва прилагането на специални разузнавателни средства" и по този начин "не просто е създал затруднения да бъде осъществявано наказателно преследване срещу посочените лица, но обективно е представлявал пречка за реализиране на наказателната им отговорност".

Преди два месеца Европейският съд по правата на човека постанови трето осъдително решение срещу България именно заради всекидневната практика на Цветан Цветанов като вътрешен министър да погазва презумпцията за невиновност.

Преди три години, когато цялата държавна машина се беше изправила срещу Цветанов, той се опита да обясни нещо за главния прокурор Сотир Цацаров и връзката му с Пеевски. Имаше спор кой в чии кабинет с кого е влязъл. Днес Цветанов,  Пеевски и Цацаров заедно ще се борят за истината за КТБ.

Защото в българската реалност нещата се случват така - понякога те се завръщат.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар