Зима

Зима
Пролет

13 февруари 2016 г.

Порочна система, калпави пътища

Защо новопостроени отсечки се повреждат скоро след рязането на лентичката

Няколко дупки в новооткрития обходен път за Монтана, издълбани от тирове, тежащи по 50 тона, може и да не са най-голямата драма на пътната инфраструктура у нас. 


Но случаят с отсечката (виж текста Щрак, щрак лентичка и дупка), финансирана с над 50 млн. лв. публични средства, е показателен за недъзите на системата за възлагане и изпълнение на големи инфраструктурни проекти.

Да, и в други държави има дупки по пътищата, вали дъжд, строителите понякога имат проблеми с администрацията или с икономическата обстановка.

У нас обаче неизменно и едновременно действат фактори като: манипулирани търгове, неефективна администрация, неактуализирани проекти, недобре функциониращи контролни механизми, съсредоточаване на огромни по обем проекти в ръцете на няколко фаворизирани от властта изпълнители и бързане закъснелите със стартирането си строителни обекти да се довършват, така че да се спаси европейското финансиране.

Резултатите обаче не са особено приятни - скоро след откриването имаше проблеми с магистралите "Струма", "Марица", "Тракия", а сега и с обхода на Монтана.

Разбира се, балансът в тази история е положителен - много по-добре е да има магистрали, по които понякога да се появяват дефекти, отколкото да пълзим в задръстванията по старите пътища. 


Но дори и един от тези пет фактора да бъде преодолян с волята на държавата, това със сигурност ще се отрази положително на данъкоплатците, шофьорите, а и на самите строители.


Канавките и откосите на пътя са недовършени


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар