Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2016 г.

БНТ - вярна на "Дондуков" едно и две

Имаше навремето една майтапчийска периодизация на развитието на националната ни телевизия (тогава единствена), свързана с имената на началниците, които са я оглавявали.

"Леденият период" по времето на Леда Милева; "Заю Баювия" - при Васил Баев; "Славният" - естествено на Иван Славков; "Тихият" - когато го смениха със Стефан Тихчев; и накрая "Лаладжийския", траял по-малко от година, защото по върховете прецениха, че Лалю Димитров много лаладжийства.

Лаладжийството на Лалю се изразяваше в честите му изявления по пленуми, симпозиуми, в пресата, в които защитаваше съвършено състоятелната теза, че скоро и у нас по покривите на къщите ще се появят телевизионни чинии, и за да издържи на конкуренцията, Българската телевизия трябва рязко да подобри качеството си.

Да, ама това не се харесваше на някои твърди глави от пропагандния апарат на партията. Така набързо приключи "лаладжийският период".

През последните десетина дни някак си много очебийно се създаде впечатлението, че в БНТ е в сила нов период, свързан с незнайно как породила се в главите на ръководителите й измамна представа, че се е върнало времето на единствената телевизия, която може да си позволи да представя действителността така, както й отърва, или по-точно както се предполага, че най би отървало на първите ни държавни мъже.

Факт първи

Известен е скандалният провал на министър-председателя Борисов при срещата му с българската колония в Лондон. Да, но нямаше да стане известен, ако съществуваше само БНТ, да не говорим за другите източници на информация освен телевизиите. В централната си вечерна емисия БиТиВи съобщи за резила, пусна част от видеозаписа и обяви, че на следващата сутрин ще бъде пуснат целият запис от срещата. Половин час по-късно също в централния си информационен блок БНТ обаче не обели и зъб по събитието.

Факт втори

На честването на годишнината от обесването на Васил Левски президентът Плевнелиев прочете слово пред множеството, събрано около паметника на Апостола. Словото беше често съпровождано от освиквания, дюдюкания, възгласи "оставка" и "предател". Пак в новините си в 19 часа БиТиВи пусна запис, в който репортерът съобщи за освиркванията и те прозвучаха и в ефира. В БНТ се изхитриха да пуснат съвсем кратък отрязък от словото, когато дюдюкания не се чуват.

Факт трети

Водещият на "Панорама" Бойко Василев беше принуден да замени предвидения разговор в студиото с премиера Борисов с телевизионен мост с Брюксел поради удължаването с едно денонощие на водените там преговори с Великобритания за условията й за оставане в Евросъюза.

Жив да го ожалиш Бойко Василев: нямаше как да се пребори на разстояние от над 2000 км с логореята на министър-председателя ни, който изкаканиза всичко за смелите си действия за ударно спиране на проекти, за парите, постъпили в хазната от митниците, за проблемите с бежанците и естествено за личната му намеса косъм да не падне от главите на чистачките на софийското летище.

Та Бойко Василев нямаше накъде да мърда, но удивителното е, че в следващите часове и дни БНТ излъчва многократно избрани откъси от това интервю. Да не би случайно някой да пропусне мъдрите слова на бащицата. Време е да се помисли как да се озаглави  настоящият период в историята на БНТ. Нашето скромно предложение е да се използва вече съществуващата традиция в това отношение.

След като началничката на националната ни телевизия се казва Вяра Анкова, то най-подходящо би било да се нарече "Вер/и/ния период": "Верни на партията и правителството", какъвто беше един политически лозунг от времето на социализма. 


А ако отидем още по-далече в миналото, то ще открием, че имаше и още по-мобилизиращ лозунг: "Без слънце няма ден, без Сталин няма мир!". Как ви се струва: "Без слънце няма ден, без Бойко няма България!"


Константин Иванов, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар