Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2016 г.

Георги Лозанов подаде оставка

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов обяви, че напуска поста си и повече няма да бъде член на съвета.

"Подавам оставка като член на СЕМ и съответно като негов председател“, заявява в изявление Лозанов, публикувано в сайта на Съвета за електронни медии.

В своето съобщение той посочва, че е разгледал внимателно документите на кандидата за телевизионна регистрация "Пик Броудкастинг" АД и е установил, че няма законови основания тя да му бъде отказана.

"Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания. Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател, да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак", посочва Лозанов.

По думите му по този начин бе се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, "а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще".

"Регулацията не може да роди някакви идеални медии, едва ли може направи и съществуващите кой знае колко по-добри, но може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана“, посочи още бившият вече председател на СЕМ.

По думите му два казуса, свързани с БНР – лицензирането от СЕМ на регионална програма за Кърджали и свалянето от УС на радиото на предаването "Деконструкция", "генерираха политически настроения в точно обратната посока, които превърнаха и мен, и СЕМ в своя енергично обстрелвана мишена".

"Започна "разчистване на сметки" с изразителите на либерални позиции в нашето общество. Стигна се дотам, че в Народното събрание беше подложено на гласуване фактическото закриване на медийния регулатор и едва не мина, а 109 души, организирани от вестник "Дума", които се анонсираха като леви интелектуалци, подписаха декларация в подкрепа на "Деконструкция", където съм наречен "лице на полицейщината".

Всичко това е толкова несъвместимо със собствената ми престава за мен самия и със смисъла на дейността ми като дългогодишен участник в медийната регулация, че за момента просто не виждам мястото си в нея, чувствам се прогонен“, пише още Георги Лозанов.

"Вероятно има значение и принудителното отстъпление на културния либерализъм в световен мащаб, следствие на емигрантската вълна и терористичните атаки в евроатлантическа зона.

В същия антилиберален контекст изпълнителната власт в Полша наскоро със закон си присвои управлението на обществените медии. Затова не в отказ от колегиална солидарност, а именно от колегиална солидарност днес ви казвам довиждане, скъпи мои колеги", допълни Лозанов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар