Зима

Зима
Пролет

29 февруари 2016 г.

Сезираха ОЛАФ за злоупотреба с европари по ОП "Околна среда"

Десетки милиони левове за хранене на лешояди, броене на соколи и опазване на гъски гълта Зеления октопод Тома Белев.
 
Белев (на снимката) и организацията му "Зелени Балкани" са успели да прилапат тлъсти суми по оперативна програма "Околна среда" в сектор "Биоразнообразие".

За това сигнализираха от коалиция „За да останат хора в България“, чиито представители са сезирали Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за изнесените наскоро данни за злоупотреба с пари от ЕК.

От коалицията настояват институцията да прецени дали одобрените от екоминистъра програми защитават обществения интерес и природата, съобщава "Новинар".

Освен това искат да се обърне особено внимание и да се проследи дали има конфликт на интереси и свързаност между лицата и организациите, печелещи обществените поръчки и да се разследва детайлно кои дирекции и служители в МОСВ с какви критерии изготвят заданията за поръчките.

В сигнала е посочено, че има съмнения за законността при разпределението на 100-те млн. лв. за настоящата година и се настоява прокуратурата да забрани усвояването на парите от част от обществените поръчки, сред които на бенефициента "Зелени Балкани", чийто председател Тома Белев е член и на Междуведомствената комисия в екоминистерството.

Сред фрапиращите поръчки са тези за хранене на лешояди (650 000 лв.), броене на соколи (3 млн. лв.), опазване на пеликаните в Бургас (4 млн. лв.), съставяне на план как да се опази червеногушата гъска (5,5 млн. лв.), опазване на царските орли (8 млн. лв.), да се изброят птиците в Атанасовското езеро (4 млн. лв.) и други.


Няма коментари:

Публикуване на коментар