Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2016 г.

Ще плюскаме или ще ЗОПим

Сега остава да изчакаме, за да разберем дали порциите са вдигнати от масата, докато се оформи новото каре за карти – или вече ще се консумира по (европейски) етикет, с нож, вилица и бяла ленена салфетка под гушката.

За три дни в България бяха опраскани обществени поръчки за милиард и половина. Заради едни съмнения, които премиерът Бойко Борисов „попроверил“, ама няма да каже, за да не бъде разкарван по съдилища. То и за Бисеров имаше съмнения за пране на пари, ама… 


Но само съмненията на премиера имат силата на присъда, потвърдена на три инстанции. Както е тръгнало, накрая Борисов ще пуска и спира тока.

Има три неща за изясняване: първо, лошо ли е поръчките да се печелят от фирми, свърз(в)ани с Делян Пеевски и Валентин Златев – понеже години наред не е било лошо; второ, кое точно е лошото – и двамата са бели, неосъждани, православни, единият депутат с много бизнеси, другият генерален директор на фирма, която има господстващо положение на пазара на горива у нас, но не злоупотребява с него, както каза КЗК през 2012 г.; трето, щом в Търговския регистър няма документални следи за тези връзки, къде е „попроверил“ Борисов – в информационните масиви на ДАНС, при партньорските служби или просто фирмите са свързани с лоши хора, но не иска да ни каже, за да не се изплашим…

И едно последно – Борисов се страхува да не бъде даден на съд, защото не вярва в българското правосъдие или не в състояние да плати няколко хиляди, ако го осъдят за разгласяване на неверни – а дали и позорни – обстоятелства?

Ефектът от спрените поръчки идва пак след негативен за България сигнал – председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че България единствена може да остане с мониторинг за правосъдието и вътрешния ред, защото Румъния е по-добра от нас. Борисов не коментира този приятелски огън. Както не коментира до ден днешен и негативния доклад на Европейската комисия за съдебната ни система.

А фирмите със спрените поръчки, както отбеляза един журналист от „Капитал“ по Дарик радио, развиват дейност само защото печелят обществени поръчки от държавата. Спрат ли поръчките – умират бизнесите – и свързаните с тях кръгове.

Но, както обясни министърът на финансите Владислав Горанов, те ще бъдат наново пуснати – по новия Закон за обществените поръчки (ЗОП). Депутати от Реформаторския блок призоваха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на закона заради широко отворените врати за корупция.

Но президентът безкритично го пусна. Очевидно за държавния глава не витаят никакви съмнения за корупция. Безкритичен беше и към промените в Конституцията, които бламираха съдебната реформа. Въпреки че по Конституция има право на законодателна инициатива за промени в Конституцията – и можеше да внесе отново неудобния за главния прокурор текст.

Но Плевнелиев не го направи. Толкова е фиксиран върху стремлението и надеждата да бъде номиниран от ГЕРБ за втори мандат, че избра да е съглашател, вместо реформатор.

Това едва ли ще му помогне. Но все пак надеждата умира след обоснованите предположения.



 Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар