Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2016 г.

Защо премиерът ударно спира поръчки

Официалният мотив е прозрачност, но възможното обяснение е натиск от Брюксел
 
Два дни след като изненадващо премиерът разпореди да бъде анулиран спорният и скъп търг за магистрала "Хемус", тъй като "витаят съмнения", че избраните фирми са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев, Борисов спря още няколко големи обществени поръчки - за раздуто изграждане на горски пътища за 95 млн. лв., в която участва свързваната с Пеевски "Водстрой 98", свръхскъпия и бърз търг на МВР за новите документи за самоличност на стойност 500 млн. лв. и няколко поръчки, свързани със строителство във Варна и с курорта Златни пясъци.

Обявеният мотив на Борисов накратко е, че обществото трябва да е сигурно, че милионите се харчат правилно и прозрачно. Съмнения, че това е така, обаче витаят отдавна, а и това не обяснява защо поръчките са пуснати в този вид изобщо. Затова по-възможно обяснение е нетърпимост от страна на Брюксел. Въпросът е дали рязката промяна от тази седмица е просто PR ход или смяна в модела на преразпределение на държавния ресурс.

Защо се спират

Новината за масовото спиране поднесе финансовият министър Владислав Горанов след заседание на кабинета. По думите му целта е да се разсеят съмненията в обществото за начините на провеждане на големите търгове и те да се повторят по новоприетия закон, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им. По думите му "големи търгове" означава от порядъка на десетки милиони, но не посочи праг. "Интересите са големи, затова и най-големите поръчки се предлага да се преразгледат. Ако имате идеи за други такива, подскажете", обърна се той към журналистите.

Самият Борисов отново избегна да се срещне с медиите. В късния следобед пресцентърът на кабинета публикува части от стенограмата от правителственото заседание, в което се коментират поръчките. 


"За обществената поръчка за Южноцентралното държавно предприятие – прекратявате я и я правите наново. Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва – повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва", казва Борисов на земеделския министър Десислава Танева. Тя отговаря с "добре". Тези мотиви като цяло повтори и Владислав Горанов пред медиите.

Обществените съмнения, че търговете не се организират достатъчно прозрачно, съществуват много отдавна и досега не са провокирали толкова рязка и категорична реакция във властта, за да бъде прието безрезервно това официално обяснение от кабинета. 


Всъщност началото на изненадващите решения на премиера съвпаднаха с деня, в който председателят на ЕК обяви, че има големи шансове Брюксел да прекрати скоро мониторинга на Румъния, и намекна, че двете държави могат да бъдат разделени в процеса. Ден преди това пък Борисов говори по телефона и с германския канцлер Ангела Меркел. От миналата седмица Пеевски е обявен и за персона нон грата в съседна Турция, а преди две седмици германското издание Spiegel го определи като "върха на айсберга" на корупцията в България. 

Дали тези събития са свързани с поведението на премиера няма как да се знае, но е логично да се предположи, че, от една страна, има достатъчно голямо натрупване на негативи, които превръщат депутата от ДПС във все по-голяма тежест, а от друга - вероятно съществува и натиск от ЕС.

Любопитен детайл е, че всъщност в конкретната спряна листа медиите са следили само две поръчки -  за "Хемус" и за паспортите, като и в двата случая най-едрият недостатък на процедурите беше цената, която изглеждаше свръхвисока. За горските пътища и варненските строителни дейности публична информация липсва. Затова пък и в двете кандидатстват компании, свързвани с Пеевски - "Водстрой 98" и "ПСТ груп".

Все по-скъпите горски пътища

Прекратяването на поръчката за горски пътища за 95 млн. лева с участието на свързваната с Пеевски  "Водстрой 98" бе потвърдено от източник на "Капитал". Поръчката на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, е за прокарване на горски автомобилни пътища, обслужващи 36 държавни горски и 7 ловни стопанства, за период от 4 г. Внушителната сума е привлякла вниманието на 20 участника, сред които "Водстрой 98", "Джи Пи груп" (свързвана с Валентин Златев), "Хидрострой", участващи самостоятелно, както и по-малки местни фирми и консорциуми, каза източник на "Капитал". Офертите на кандидатите са отворени на 29 януари в сградата на ДГС - Смолян, в Пампорово при нулев медиен интерес. Конкурсът ще бъде прекратен, като мотивите най-вероятно ще са липса на финансиране.

Горската поръчка е обявена и в миналото. Първоначално - през 2013 г., когато прогнозната й стойност е 60 млн. лева, или цели 35 млн. лева по-малко от прекратения сега от Борисов търг. Преди три години конкурсът привлича всички големи местни строителни компании, а на първо място е класирано обединение "Перелик", включващо "Трейс груп холд", "Виа конструкт груп" (свързано с "Джи Пи груп"), "Топ енерджи груп" и "Красин". Останалите участници – консорциумите "Зелени Балкани", "Екип 99", "Лес груп" ("Водстрой 98" и ГБС) и "Горски пътища Смолян", обжалват. В крайна сметка КЗК постановява, че търгът е незаконосъобразно проведен, защото в тръжната комисия има двама юристи и един ВиК експерт, но нито един инженер или проектант, който да има опит с предмета на поръчката. Антимонополната комисия връща офертите за повторно разглеждане, но в крайна сметка държавното предприятие прекратява търга с мотива, че методиката за оценка е сгрешена.

Конкурсът е подновен чак през октомври 2015 г., като цената му е скочила на 95 млн. лева без ДДС. От обявлението става ясно, че в новата поръчка има добавени и още малко задачи: проектиране, авторски надзор и изграждане на технико-укрепителни съоръжения, но те не звучат като за 35 млн. лв. На 29 октомври миналата година "Водстрой 98" подава жалба в КЗК срещу условията на конкурса. Какви са възраженията на компанията така и не става ясно, защото след седмица тя оттегля жалбата си. Конкурсът продължава с подаване на офертите до разпореденото от премиера прекратяване.

Съмнения във Варна

По думите на Горанов във Варна има "няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града, и проект, свързан с курортен комплекс Златни пясъци. Това са поръчки, за които се преценява по целесъобразност, че поради големия обем трябва да бъдат организирани наново".

Най-голямата неприключила процедура в момента е за рамково споразумение за строителни и ремонтни работи на пътища, улици, паркове и елементи от техническата структура на града. Тя е на стойност 120 млн. лв. и срок 4 години, като конкретните дейности се възлагат текущо според нуждите. Поръчката бе обявена през ноември 2015 г., а от протокола на оценителната комисия от 22 януари 2016 г. става ясно, че са подадени 10 оферти. В един от кандидатствалите консорциуми с 40% участва "ПСТ груп" - фирмата, която спечели по-скъпата от двете отменени поръчки за магистрала "Хемус". В строителния сектор тя се свързва с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Процедурата е обект на особен обществен интерес, тъй като именно възлагането и изпълнението на подобни дейности през последните години бяха най-често повод за критики в докладите на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Все още е отворен търгът за предоставяне на архитектурни и инженерни услуги, услуги по градоустройствено планиране и паркова архитектура. Той е на стойност 15 млн. лв. и срок на изпълнение 4 години. По него също се предвижда да се сключи рамково споразумение с до 10 оператора. Оферти се приемат до 10 март.

В момента вървят и други две по-големи процедури в района на Варна. Те са за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателни станции в курортите Златни пясъци и Ален мак и бяха открити в края на миналата година. Поръчката за станцията на Златни пясъци е на стойност 24.5 млн. лв., а тази за Ален мак – 2.8 млн. лв. И по двете процедури е приключило подаването на оферти, но няма решение за избор на изпълнители.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар